Од сите футуристички, измислени пронајдоци во научно-фантастичните филмови и литература, летачките автомобили се меѓу најпопуларните. Во последниве години, компаниите низ целиот свет се натпреваруваат за да ги однесат своите возила до облаците. Во моментов, се проценува дека овие возила ќе бидат достапни до 2023 година.

Една таква опција е AirCar, создадена од професорот Стефан Клајн од „Клајн Вижн“. Со успехот на неговиот лет помеѓу аеродромите Нитра и Братислава, повеќе од 30 години работа на развој на автомобилот, конечно се исплатија.

Тест летот траеше 35 минути, достигнувајќи брзина од 170 км / ч, само 20 км / ч помалку од својата максимална. Ова е едно од 142 успешни слетувања.