Циметот е зачин кој е многу корисен за здравјето! Го забрзува метаболизмот, има антисептично дејство и е со пријатен мирис …

По јадење кифли со цимет, вие уште долго време го чувствувате мирисот на овој зачин. Сето тоа ни е добро познато на сите нас, но тоа дека циметот е одлично ѓубриво и стимулатор за растот на многу растенија, многу малку знаат!

Како може да биде корисен циметот?

Ако ги исечете корените при пресадување на некое растение, ставете од овој миризлив зачин. Тој му помага на растението да се адаптира подобро кон новите услови. Искусни градинари, посипете ги со цимет отсечените гранки: тоа гарантира брзото напредување на сите растенија.

Циметот ги брани растенијата од штетници, како мравки и глодачи и спречува било какви паразитски болести! Само 1 лажичка цимет, поросена во саксијата, ќе ви помогне да се заштитите од инвазија на комарци.

Како што е познато, специфичниот мирис на циметот стимулира активноста на мозокот, па затоа е многу корисно да се стави цимет на растенијата, кои се во непосредна близина на луѓето! На овој начин, ќе се чувствувате многу активни во текот на целиот ден.