Хиперхидроза е прекумерно потење што не е нужно поврзано со топлина или вежбање. Потењето може да биде со толку голем интензитет што може да ја навлажни вашата облека, па дури и да се појават капки на вашите раце. Покрај нарушувањето на нормалните дневни активности, овој вид на прекумерено потење може да предизвика социјална вознемиреност и непријатност. Лекувањето на хиперхидроза најчесто започнува со силни антиперспиранти, но доколку овој начин не е од корист тогаш мора да се размислува на алтернатива, како што е „Ботокс третманот“, кој е достапен во „Др Анчевски“.

Симптоми

Повеќето луѓе се потат кога вежбаат, кога се во топла средина, или пак кога се возбудени или под стрес. Прекумерното потење со хиперхидроза далеку го надминува таквото нормално потење. Хиперхидрозата обично ги зафаќа рацете, нозете, пазувите или лицето, предизвикува најмалку една „епизода“ неделно, во периодот додека сме будни. И потењето обично се случува на двете страни на телото.

 • Посетете лекар и побарајте ефективен третман доколку:
 • Потењето ја нарушува вашата дневна рутина
 • Потењето предизвикува емоционална болка или социјално повлекување
 • Одеднаш почнувате да се потите повеќе од обично
 • Доживувате ноќно потење без очигледна причина

Причини

Потењето е механизам кој му помага на вашето тело да се излади. Вашиот нервен систем автоматски ги активира вашите потни жлезди кога вашата телесна температура се зголемува. Потењето исто така обично се јавува, особено на вашите дланки, кога сте нервозни.

Најчестата форма на хиперхидроза се нарекува примарна фокална (основна) хиперхидроза. Со овој тип, нервите одговорни за сигнализирање на вашите потни жлезди стануваат преактивни, иако тие не биле предизвикани од физичка активност или покачување на температурата. Со стрес или нервоза, проблемот станува уште полош. Овој тип обично влијае на вашите дланки и стапала, а понекогаш и на лицето.

Не постои медицинска причина за овој тип на хиперхидроза. Може да има наследна компонента, бидејќи понекогаш ја имаат повеќе членови на семејството.

Секундарна хиперхидроза се јавува кога прекумерното потење се должи на медицинска состојба. Ова е поредок вид. Поверојатно е да предизвика потење низ целото тело. Услови кои можат да доведат до прекумерено потење вклучуваат:

 • Дијабетес
 • Менопаузата топли бранови
 • Проблеми со тироидната жлезда
 • Низок крвен шеќер
 • Некои видови на рак
 • Срцев удар
 • Нарушувања на нервниот систем
 • Инфекции

Доколку и самите имате проблем со ваков тип на нарушување „Ботокс третманот“ на „Др Анчевски“ ќе ви помогне да се ослободите и да уживате во вашите денови. Овој третман ги блокира хемиските сигнали од нервите што ги стимулираат потните жлезди и на овој начин прекумереното потење престанува. Процедурата е безбедна и не ја задржува потта во внатрешноста на телото, туку едноставно не се произведува (само) во третираните области.