Исклучително важно е кога ги советувате децата да не бегајте од реалноста. Вистината и реализмот треба да одат рака под рака. Секогаш добро размислете што му велите на своите деца и не дозволувајте да правите компромиси со тоа. Држете се до вистината, дури и таа да не е пријатна за децата.

“Прави како што ти велам – не гледај ме мене!”

Ова е една од најголемите грешки. Децата учат многу повеќе од однесувањето на околните отколку од нивните зборови. Родителот зборува едно, а прави сосема друго. Потоа тежината на зборовите му се губи, бидејќи нема со што да ги потврди. Ако ова се случува, време е да престанете со оваа навика. Нема како да го научите постариот дете да не го зголемува тонот кон својата сестра, ако и вие го правите тоа. Бидете пример за своето дете. Однесувајте се така како што сакате тоа да се однесува.

“Се ќе биде во ред!”

Од каде знаете? Што ако најдобрата пријателка на детето е тешко болна? Не им давајте лажна надеж на своите деца, бидејќи така се претворате во лажго. Можете да најдете начин да ја објасните ситуацијата и да се обидете да ги замислите сите можни излези. Се разбира, нежно и љубезно, за да не се обесхрабри кревката детска душа.

“Момчињата не плачат!”

Немам идеја кој ја измислил оваа глупост! Кога родителите им велат на своите синови да не плачат, тие ги негираат нивните чувства. Децата го преработуваат овој “совет” како “воздржување на емоции”. Во подоцнежната фаза, сепак, тоа може да биде проблематично за нивните врски. Нека се научат дека нема ништо страшно во тоа да ги изразат своите чувства.

“Биди силен, дури и да те боли!”

Оваа лага може да нанесе како физичка, така и психичка штета на вашето дете. Болката е природен начин на телото да ни покаже дека нешто не е во ред. Непријатност? Тоа е нешто различно. Научете ги децата да го чувствуваат и да го слушаат своето тело.

“Можеш да бидеш сè што ќе посакаш!”

Ваша задача е да им помогнете на вашите деца да “останат на земја”, со што ќе им покажете како да ги спознае вистинските достигнувања од невозможниот сон. Не сакате да чувствува неуспех еден ден, нели? Научете ги да си поставуваат пристапни цели кои ќе ги направи среќни и задоволни од себе.

“Само остани свој и сè ќе биде во ред!”

Да останат свои, би било прекрасно, но кога ќе научат да го разликуваат доброто од лошото. Ако падне во лошо друштво, за нив ќе биде нормално да прават нешто нелегално, неморално, бидејќи ќе мислат дека тоа е добро. Понекогаш “да останат свои” не е особено прифатливо од општеството, а ние живееме во него. Бидете тука кога децата си поставуваат прашања и би требало да им покажете каде е границата. Колку и да не ви се верува децата имаат и лоши особини. Најдобро ќе биде, ако тие се откријат, разговарајте во семејството со љубов.

“Гледај само напред и ќе бидеш среќен!”

Што и да се случува – дозволете им на децата да бидат деца! Нема како да побарате од игрив и наивен ум да мисли за училиште, додека му се игра надвор. Или да е свесен за себе и тоа каква професија треба да избере. Толку многу млади луѓе паѓаат во депресија и посегнуваат по дрогата бидејќи биле под стрес за својата иднина како деца. Нека уживаат во сегашноста. Многу студии покажуваат дека луѓе со спокојна иднина се оние кои живеат во сегашноста.

“Треба да работиш напорно за да го добиеш тоа што ти треба!”

Тоа е некаква тенденција, која се пренесува во семејството. Има луѓе кои работат по 16 часа на ден, но не се среќни. Да работиш “паметно” ќе имаш поголема шанса за успех. Замислете дека за да бидете среќен, ќе треба да работите многу повеќе од потребното. Ќе го постигнете своето унапредување, а потоа? Немате никакви други вештини … Помогнете му на вашето дете да научи како да го разбере успехот. Нека ги разгледа сите начини за постигнување на својата цел.

Драги родители, можеби многу од вас се препознале во оваа статија. Сите вие сакате вашите деца да бидат успешни и среќни. Запомнете дека секој совет кој го давате на детето, има значење. Научете да го препознаете проблемот пред да барате “соодветно” решение и сослушувајте ги децата.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/07/girl-1863906__340.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2017/07/girl-1863906__340-400x214.jpgDijana IlievaРодителиНекатегоризираноИсклучително важно е кога ги советувате децата да не бегајте од реалноста. Вистината и реализмот треба да одат рака под рака. Секогаш добро размислете што му велите на своите деца и не дозволувајте да правите компромиси со тоа. Држете се до вистината, дури и таа да не е пријатна...Секој ден нешто свежо