На истражувачите од најголемата болница на Скандинавскиот полуостров – Универзитетската болница во Осло им се потребни 70 000 норвежани за да учествуваат во најголемото клиничко испитување досега.

Молерс масла од црн дроб на арктички бакалар во норвешка продавница.

Известување за почетокот на најголемиот истражувачки проект во Норвешка

Универзитетската болница во Осло го најави почетокот на голем истражувачки проект за да се испита дали маслото од црн дроб на арктички бакалар може да спречи КОВИД-19. Оркла делумно ја финансира студијата.

• Истражувачи од универзитетската болница во Осло имаат индикации дека маслото од црн дроб на арктички бакалар може да го намали ризикот од инфекција со КОВИД-19, но дали тоа е затоа што маслото од црн дроб на арктички бакалар го спречува КОВИД-19 или има други фактори поврзани со лицата кои земаат маслото од црн дроб на арктички бакалар, што ги става на пониско ниво на ризик? Ова прашање сега ќе се испита во поголема длабочина во она што ќе биде едно од најголемите клинички студии некогаш спроведени во Норвешка.

Универзитетската болница Осло, Норвешка.

• Почетокот на истражувачкиот проект беше објавен на прес-конференција што ја одржа Универзитетската болница во Осло на 10-ти ноември 2020 година. Главниот истражувач Д-р Арне Сараас, доктор на науки, специјалист по инфективни болести и интерна медицина и Еспен Накстад, помошник директор за здравство во Дирекцијата за здравство на Норвешка, учествуваа на прес-конференцијата за да помогнат при регрутирањето на учесниците во оваа голема студија. Претседателот и извршен директор Јан Ивар Семлич ја претставуваше Оркла.

Универзитетската болница во Осло – најголемата болница на скандинавскиот полуостров

Универзитетската болница во Осло е најголемата болница на скандинавскиот полуостров и секоја година спроведува повеќе од 1,2 милиони третмани на пациенти. Универзитетската болница во Осло има над 24 000 вработени и е одговорна за приближно 60 проценти од сите истражувања во медицинските и здравствените установи спроведени во норвешките болници и има голема улога во обуката и едукацијата на здравствениот персонал.

Повеќе информации за универзитетската болница во Осло можете да најдете со клик тука.

Најголемата студија за маслото од црн дроб на арктички бакалар

• Молерс маслото од црн дроб на арктички бакалар им помага во здравјето на норвежаните со генерации. Маслото од црн дроб на арктички бакалар содржи важни хранливи состојки, како што се омега-3 и витамин Д, кои помагаат да не одржуват здрави.

• Првичните податоци од нашата тековна КОВИД-19 студија („Koronastudien“ https: // oslo universitetssykehus.no/kliniskestudier/risiko-for-a-blismittet-av-koronavirus-i-norge ) сугерираат дека корисниците на маслото од црн дроб на арктички бакалар може да имаат намален ризик од КОВИД-19 и помал ризик од тешки исходи на болеста ако се заразени. Овој наод ја поддржува постоечката литература на омега-3 масни киселини и витаминот Д на инфекции на респираторниот тракт и КОВИД-19.

• Сепак, резултатите од асоцијативната студија не можат да исклучат дека корисниците на маслото од црн дроб на арктички бакалар имаат други заштитни карактеристики во нивниот начин на живеење. За да откриеме дали маслото од црн дроб на арктички бакалар навистина нуди заштита од КОВИД-19, потребна е правилно дизајнирана рандомизирана студија, вели Арне Сараас, лекар-научник на Одделот за микробиологија при Универзитетската болница во Осло.

• Студијата за маслото од црн дроб на арктички бакалар ќе вклучува најмалку 70 000 учесници, што ја прави една од најголемите клинички студии некогаш спроведена во Норвешка. Студијата исто така ќе биде обемна и според меѓународните стандарди.

Реакцијата на Оркла Хелт во врска со оваа студија

Универзитетската болница во Осло ја контактираше Оркла за да праша дали Молерс може да помогне во финансирањето на студијата, што секако сакавме да го направиме. Постојат неколку причини зошто сакаме да ја поддржиме студијата за маслото од црн дроб на арктички бакалар:

• Тоа е придонес од наша страна во борбата против КОВИД-19. Ако маслото од црн дроб на арктички бакалар може да помогне во спречување на овој вирус, тоа би било фантастично.

• Веќе постои обемна документација за корисни здравствени ефекти од земањето на маслото од црн дроб на арктички бакалар. Студијата може да ни даде увид во други позитивни ефекти и нови документирани докази за ефектите на маслото од црн дроб на арктички бакалар при настинка и сезонски грип.

• Нашето ветување до потрошувачите е дека тие треба „да земат масло од црн дроб на арктички бакалар заради вашето здравје“.

• За да создадеме доверба во ова ветување, ние сме отворени за она што го знаеме и можеме да ги документираме здравствените ефекти. Ние постојано се фокусираме на стекнување на поголем увид и знаење зошто маслото од црн дроб на арктички бакалар може да го подобри здравјето, изјави претседателот на Оркла, Јаан Ивар Семлич.

Реакции на норвешките медиуми

https://www.nrk.no/osloogviken/kan-tran-hjelpe-mot-korona_-det-vil-forskere-finne-ut-1.15238160

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2020/11/09/195718251/studie-skal-undersoke-om-tran-forebygger-coronavirus

https://www.nettavisen.no/nyheter/trenger-provekaniner-studie-skal-undersoke-om-tran-forebygger-koronavirus/3424044039.html