Постојат повеќе од 200 земји во светот и жителите на секој регион имаат свои обичаи и традиции, како и едноставни секојдневни навики по кои се разликуваат од другите националности. Секогаш е интересно да ги проучувате овие разлики и да дознаете за обичните работи што можат да ги збунат жителите на сите други земји.

Овие луѓе споделуваат интересни работи кои се нормални во нивната земја, но чудни за остатокот од светот.

 • Има „чајни дами“ на сите улици во Судан. Ова е буквален превод и претпоставувам дека најдобрата интерпретација би била продавачка на чај? Каде и да одите, каде и да се свртите, во кое било време во денот, во близина има жена што продава чај (и други топли пијалаци).

 

 • Во Кина, многу тоалети немаат тоалетна хартија затоа што луѓето не сакаат да биде украдена. Мора да си донесете своја.

 

 • Ние во Венецуела врескаме кога ќе ја пресечеме роденденската торта. Се очекува тоа да биде гласен крик, а ако не сте доволно гласни луѓето ве исмеваат. Исто така, нашата роденденска песна е долга 2 минути.

 • Бакнување во образ е нормален начин на поздравување со мажите во Италија. Овде е прилично честа појава, но кога го сторив тоа во Америка некои луѓе беа збунети.

 

 • Открив дека миењето заби во јавна бања е чудно надвор од Бразил.

 

 • Носиме чорапи со сандали. Точно, јас сум Чех.

 • Германија. Фрлање порцелан, керамички саксии и други работи пред куќата на идната невеста ден или 2 пред венчавката. Се вели дека ова носи среќа.

 

 • Во Холандија, кога одите на роденден, не му честитате само на оној што слави, туку на сите на забавата. Може да потрае некое време додека им честитате на сите …

 

 • Мојот пријател од Индија / Хинду ми рече дека не можам да сечам нокти во куќата. Тоа треба да се прави надвор, па морав да излезам на балконот.

 

 • Во Јужна Африка, семафорот го нарекуваме робот. Јас навистина не знам зошто.

 

 • Допирањето на стапалата на нашите старешини е многу честа појава во Индија, се сомневам дека се практикува и на друго место.

 • Индиско издание: Пристигнување ненајавено кај некого и останување еден месец.

 

 • Во Австралија, им даваме слатки имиња на пајаците кога ќе се вселат во нашата куќа и редовно им се заблагодаруваме што ги јадат сите бубачки.

 

 • Јужнокорејците се секогаш постари од вас. Ние сметаме дека бебето има 1 година кога ќе се роди.