Алопецијата може да влијае само на косата на скалпот или на целото тело. Иако алопеција е почеста кај постарите возрасни лица, прекумерно опаѓање на косата може да се појави и кај деца. Нормално е да се губат меѓу 50 и 100 влакна на ден. Со околу 100,000 влакна на главата, таа мала загуба не се забележува. Новата коса обично ја заменува изгубената коса, но тоа не се случува секогаш. Губењето на косата може да се развие постепено со години или да се случи нагло. Губењето на косата може да биде трајно или привремено.

Невозможно е да се изброи количината на изгубена коса во даден ден. Може да губите повеќе коса отколку што е нормално ако забележите голема количина на коса во бањата после миење на косата или купчиња коса во четката. Можеби ќе забележите истенчување на коса или ќелавост. Ако забележите дека губите повеќе коса од вообичаеното, треба да разговарате за проблемот со вашиот дерматолог. Тие можат да ја утврдат основната причина за губење на косата и да предложат соодветни планови за лекување.

Што го предизвикува губењето на косата?

Прво, професионален дерматолог ќе се обиде да ја утврди основната причина за губење на косата. Најчеста причина за губење на косата е наследна машка или женска форма на ќелавост. Ако имате семејна историја на ќелавост, може да имате ваков вид опаѓање на косата. Одредени полови хормони можат да предизвикаат наследно опаѓање на косата. Тоа може да започне уште во пубертетот.

Во некои случаи, губење на косата може да се случи со едноставно запирање на циклусот на раст на косата. Големи заболувања, операции или трауматски настани може да предизвикаат опаѓање на косата.

Хормоналните промени може да предизвикаат привремено губење на косата. Примерите вклучуваат:

 • бременост
 • породување
 • прекинување на употребата на апчиња за контрацепција
 • менопауза

Медицинските состојби што можат да предизвикаат опаѓање на косата вклучуваат:

 • болест на тироидната жлезда
 • алопеција ареата (автоимуна болест која ги напаѓа фоликулите на косата)
 • инфекции на скалпот

Болести кои предизвикуваат лузни, како што се лнекои видови на лупус, може да резултираат со трајно опаѓање на косата заради лузни.

Губењето на косата може да се должи и на лекови што се користат за лекување:

 • карцином
 • висок крвен притисок
 • артритис
 • депресија
 • проблеми со срцето

Физички или емотивен шок може да предизвика забележително опаѓање на косата. Примери за овој вид шок вклучуваат:

 • смрт во семејството
 • екстремно слабеење
 • висока температура

Луѓето со трихотиломанија (нарушување на корнење на косата) имаат потреба да ја извлечат косата, обично од главата, веѓите или трепките.

Постојано носење на фризури кои ја оштетуваат косата, како на пример високо коњско опавче.

Исхраната на која ѝ недостасуваат протеини, железо и други хранливи материи исто така може да доведе до опаѓање на косата.

Како се дијагностицира опаѓање на косата?

Ако вашиот дерматолог се сомнева во автоимуна или кожна болест, тие би можеле да земат биопсија на кожата на скалпот.

Ова ќе вклучува внимателно отстранување на мал дел од кожата за лабораториско испитување. Важно е да се има предвид дека растот на косата е сложен процес. Може да биде потребно време да се утврди точната причина за губење на косата.

Како можеме да го спречиме губењето на косата?

Постојат работи што можете да ги направите за да спречите понатамошно губење на косата. Не носете стегнати фризури како плетенки, коњско опавче или пунџа што вршат премногу притисок на вашата коса. Со текот на времето, тие стилови трајно ги оштетуваат фоликулите на косата.

Производите и алатките за стилизирање се исто така чести виновници за опаѓање на косата. Примери на производи или алатки кои можат да влијаат на опаѓање на косата вклучуваат:

 • фен
 • загреани чешли
 • преси за коса
 • производи за боење
 • средства за белење
 • трајни фризури
 • релаксатори

Како да го решите овој проблем?

Ординацијата Д-р Анчевски ви нуди палета на услуги кои можат да ви помогнат со секаков вид на проблеми со косата. Тие вклучуваат:

 • Прегледи и врвна дијагностика на сите состојби и проблеми поврзани со косата и скалпот.
 • Третмани за нега на: сува коса, кршлива коса, хемиски третирана коса, масна коса, коса со првут и спречување на опаѓање на коса.
 • Третмани за потикнување раст на нова коса: ласерски третмани, витаминска мезотерапија и PRP (третман со сопствена плазма збогатена со тромбоцити).

Тие исто така нудат најнова и моментално број 1 најуспешна метода во светот за лекување и третман на андрогенетска алопеција (ќелавост) кај мажи и жени. Третманот е комбинација од неколку лековити состојки кои што имаат драматичен ефект врз фоликулите на влакната со што успешно се стопира опаѓањето на коса и се потикнува раст на нова коса.

Затоа доколку ги забележите и најмалите знаци дека вашата коса ве напушта или имате сличен проблем не очајувајте. Закажете си консултации во ординацијата Д-р Анчевски и дозволете им на експертите да се погрижат за вас.