Калусите се дебели, зацврстени слоеви на кожата кои се развиваат кога вашата кожа се обидува да се заштити од триење и притисок. Тие најчесто се развиваат на нозете и на прстите на нозете или на прстите на рацете. Освен што не изгледаат естетски убаво тие можат да бидат и опасни по вашето здравје, особено ако патите од одредени болести.

За среќа постојат и начини на кои калусите брзо и едноставно се третираат без да се грижите за болните последици. Тврдокорните калуси се чест проблем кој процентуално е повеќе застапен кај жените и треба навремено да се спречи за да не дојде до компликации и потреба за хируршка интервенција.

Следниве знаци или симптоми може да укажуваат на тоа дека имате тврдокорен калус

 • подигната, цврста џумка
 • дебела и груба област околу кожата
 • кожа што е ронлива и сува или ронлива и восочна
 • чувство на болка или премногу чувствителна кожа

Доколку калусот почне да предизвикувал болка тогаш веднаш треба да побарате совет од дерматолог. Затоа се препорачува да се реши проблемот веднаш по неговото појавување. Не е препорачливо да се обидувате сами да го лекувате калусот пред да се консултирате со дерматолог, специјалист, затоа што дури и мала повреда на стапалото може да доведе до отворена рана и инфекција.

Причини за појавување на калуси

 • Притисокот и триењето од повторливи активности предизвикуваат калусите да се развиваат и растат. Некои извори на овој притисок и триење вклучуваат:
 • Носење неудобни чевли. Тесните чевли и високите потпетици можат да ги компресираат областите на нозете. Кога обувките се премногу лабави, ногата може постојано да се лизга и да се трие од чевлите. Стапалото може исто така да се трие од острите рабови на тесните чевли.
 • Не носење на чорапи. Носењето чевли и сандали без чорапи може да предизвика триење на нозете. Чорапите што не се вклопуваат правилно, исто така, можат да бидат проблем.
 • Инструменти за свирење и употреба на рачни алатки. Калусите на вашите раце може да бидат резултат на постојан притисок на инструменти за свирење, употреба на рачни алатки или дури и пишување.
 • Постара возраст, бидејќи има помалку масно ткиво во кожата, што значи помалку влошка и поголем ризик од развој на калуси, особено на стапалото.

Кога треба да се консултирате со дерматолог

Иако е најдобро да се справите со калусите додека ви немаат предизвикано повеќе проблеми и во секој случај да се консултирате со дерматолог, постојат и неколку „аларманти случаи“, кои не треба да ги одложувате:

 • Ако имате дијабетес, срцеви заболувања или проблеми со циркулацијата. Ако имате една од овие состојби, имате поголем ризик од развој на инфекција. Ако имате оштетување на нервите од дијабетес, ова може да биде опасно. Веднаш закажете состанок со дерматолог ако имате една од овие состојби и имате какви било промени на нозете.
 • Вашиот калус има јасен исцедок од течност или гној. Ова е знак дека калусот е заразен или улцериран и има потреба од итен третман.
 • Ако забележите дека вашиот калус е црвен, особено болен или топол на допир. Овие симптоми може да сигнализираат инфекција.

Доколку и вие имате ваков секојдневен проблем не очајувајте, ординацијата на Др Анчевски ви нуди брз и безболен третман со кој ќе им кажете збогум на грдите и болни калуси. Третманот со РФ радио-бранова технологија е едноктарен и успешен третман кој ќе стави крај на вашите маки, затоа не чекајте и закажете си консултации во дерматолошко естетската ординација Др Анчевски.