Дегустација со нос? Супер-брзо око? Сите овие може да се сметаат за скриени суперсили кои би можеле да бидат инспирација за нов суперхерој. Но овие карактеристики не се производ на нашата фантазија, туку работи кои нашето тело ги прави без ние воопшто да забележиме.

Ефектот на Пинокио ​​е вистински.

Овој добро познат лик изгледа дека е базиран на вистински факти. Истражување потврди дека кога лажеме, тоа буквално се рефлектира на нашите лица. Температурата на нашиот нос и областа околу нашите очи се зголемуваат и нашето лице се загрева.

Смеата ја убива болката.

Истражување покажа дека смеењето ослободува хемикалии во мозокот што прават да се чувствуваме добро и  исто така можат да ја ублажат болката.

Восокот за уши функционира како средство за чистење.

Многумина од нас секогаш мислеле дека ушниот восок треба да се чисти секој ден од хигиенски причини. Но науката докажува дека работите се сосема спротивни. Ушниот восок го чисти нашиот ушен канал и го штити од инфекции.

Нашето тело буквално бара дремка по ручекот.

Ова воопшто нема врска со самата храна. Причината за ова е скриена во часовникот на нашето тело. Нашиот биоритам испраќа одредени сигнали 7-9 часа откако ќе се разбудиме и овие сигнали прават да се чувствуваме поспани.

Нашите очи имаат најбрзи мускули.

Мускулот што се движи најбрзо во нашето тело се наоѓа околу окото. Имаме 2 од нив, по еден во секое око, и тие го контролираат  затворањето на очните капаци. Ако некој предмет се обиде да го допре нашето око, тоа се затвара за помалку од 100 милисекунди (0,1 секунда).

Нашиот нос е одговорен и за перцепцијата на вкусот.

Нашето сетило за мирис е одговорно за околу 80% од она што го вкусуваме. Без него, би вкусиле само слатки, солени, кисели и горчливи сензации. Сите други вкусови всушност доаѓаат од мирис. Ова е причината зошто, кога настинуваме и носот ни е затнат, повеќето јадења ни се без вкус.