Акните можат да бидат голем проблем кој нѐ дели од изгледот за кој секогаш сме сонувале. Но, благодарение на искусните и професионални дерматолози денес акните не се толку голем проблем. Еден од најдобрите брзи, безболни и ефикасни методи е фотодинамска терапија со LED сино светло за третман на акни. Знаеме дека кога ќе се споменат терапии со „светла“ веднаш сите помислуваат на штетни UVA и UVB зрачења, но ова не е случај со фотодинамската терапија, таа е целосно безбедна и носи неверојатни резултати.

Што е тоа фотодинамска терапија со LED сино светло?

Фотодинамска терапија користи лекови наречени фотосензибилизатори за зајакнување на активноста на третман врз основа на светлина. Тоа е форма на фототерапија или терапија со светло и станува се попопуларна како третман на акни, особено за тешки случаи кои не реагираат на други третмани.

Фотодинамска терапија може да биде ефикасна и за други состојби на кожата, како што се кожата оштетена од сонце, преканцерозни клетки и инфекција на кожата.

Како функционира фотодинамската терапија со LED сино светло?

Фотодинамската терапија бара три компоненти:

  • фотосензибилизатор
  • извор на светлина
  • кислород

Фотосензибилизаторите се локално применети решенија кои предизвикуваат одредени видови на абнормални клетки да произведуваат молекули кои апсорбираат светлина, наречени порфирини. Оваа промена овозможува третманот со светло да ги насочи абнормалните клетки кои придонесуваат за акните.

По нанесувањето на тематски фотосензибилизатор, медицински извор на светлина е фокусиран на кожата за да го активира, како што е сината светлина. Дерматолог ќе одлучи кој извор на светлина е најдобар за поединецот. Во комбинација со фотосензибилизаторот и присуството на кислород, светлината помага да се уништат клетките на акните и бактериите од изворот.

Фотодинамската терапија исто така, ја намалува големината и активноста на масните жлезди кои произведуваат масло на кожата, познати како лојните жлезди.

Бројот на потребни третмани зависи од типот на кожата на лицето, бројот на лезии што ги има и колку се сериозни тие лезии. Некаде помеѓу две и пет сесии се потребни, во интервали од 2-4 недели, за оптимални резултати. Некои луѓе може да забележат резултати по една сесија. Целиот процес трае од 8 до 20 минути.

Позитивни страни на фотодинамската терапија со LED сино светло:

  • убива бактерии што предизвикуваат акни на кожата
  • влијае само на насочени клетки, помагајќи да се одржи интегритетот на кожата
  • ја намалува големината и активноста на лојните жлезди
  • помага во избледување на старите лузни од акни
  • не предизвикува лузни
  • служи за лекување на други состојби на кожата кои може да се појават заедно со акните

Доколку сакате лично да ги почувствувате сите придобивки од третманот закажете си консултации во ординацијата „Д-р Анчевски“ и очекувајте да го видите вашето лице во едно ново и подобрено светло. Проблемите на лицето не исчезнуваат сами од себе, препуштете се на најдобрите.