Кога влегуваме во нечиј дом, нормално е да погледнеме наоколу и да донесеме одредени заклучоци за луѓето што живеат таму, вклучително и нивниот карактер, навиките и начинот на живот. Дури и најситните детали можат да откријат интересни работи за сопствениците.

На пример, одредени работи можат да нè натераат да помислиме дека некоја личност е скржава. Сепак, не сите овие претпоставки се всушност точни. Во продолжение е преставена разликата  помеѓу тоа да се биде штедлив и скржав и да издвоиме десетина работи низ домот што кажуваат многу за личноста која живее таму.

1. Износени влечки

Обувките што сопственикот долго ги имал, може за него да бидат вредни и омилени. Сепак, кога ќе влеземе дома и веднаш ќе ги облечеме домашните влечки, најчесто токму поради фактот што се супер удобни, имаме тенденција да не ги забележиме нивните недостатоци. Затоа, најдобра идеја е секогаш да имате резервен пар на влечки за вашите гости, доколку не сакате да ги приметат износените влечки.

2. Остатоци од сапунот во неговиот сад

Опсегот и разновидноста на детергенти во современиот свет се толку широки што секој може да избере нешто соодветно за својот буџет, избегнувајќи ја опцијата да користи обичен сапун кој на крај станува мал и остава парчиња во садот. Сепак, понекогаш имаме тенденција да мислиме дека фрлањето парче сапун, дури и ако е скоро премногу мало за да може да функционира. Во некои случаи, дури ќе видите и куп такви парчиња во еден агол од садот за сапун во домот на некоја поштедлива личност.

3. Навлаки на мебелот

И покрај фактот дека современите производители на мебел користат многу издржливи и ткаенини отпорни на дамки, сепак можеме да видиме навлаки за мебел во многу домови кои не само што го расипуваат целокупниот изглед, туку бараат и постојано поправање.

4. Садови со оштетен емајл

Во минатото, емајлираните садови за говење беа најчесто користените, но сепак дури и најцврстите садови и прибор за готвење со текот на времето ќе го изгубат својот блескав изглед. Сосема е разбирливо кога 80-годишна баба не може да се збогува со нејзиното тенџере што го користела последните 30-40 години, но сепак, збунувачки е кога ваквите садови ќе ги забележиме во домот на младите луѓе.

5. Исечени и испукани чаши

Времето на недостиг на стока е минато и сега можеме да купиме евтини, но убави чаши, шолји и чинии на скоро секој пазар. Тие не чинат многу, а изгледаат прекрасно. Сепак, понекогаш може да биде тешко да се збогуваме со омилената чаша или шолја, што е скршена или со оштетени делови, од различни причини: можеби немаме време да купиме нови тоа или не можеме да најдеме добра алтернатива што ни се допаѓа колку старата чаша. Овој начин на размислување може да стане лоша навика, бидејќи на овој начин никогаш нема да се ослободите од старите оштетени предмети.

6. Стар наместо модерна метла

Денес, во продавниците има изобилство на разни модерни и естетски пријатни метли со различна тврдост, со кои може лесно и ефикасно да се чисти. Тие се долготрајни, лесни за употреба и убав изглед. Сепак, многу луѓе сè уште ги чуваат оние стари метли, но истите не изгледаат убаво и во текот на чистењето секогаш оставаат остатоци и не се толку практични за користење.

7. Премногу употребени кујнски крпи

Секоја кујна има крпа – тоа е од витално значење за овој простор. Но, едно е кога пешкирот е уреден и чист и тотално друга приказна е кога крпата е видливо премногу употребена, што веќе се забележуваат конци на рабовите. Можеме да продолжиме да се убедуваме дека таквата ткаенина подобро ја апсорбира влагата, но да бидеме искрени: пазарот е полн со совршени памучни крпи по евтини цени кои апсорбираат и чистат подеднакво добро.

8. Заштитна фолија на новите предмети

Кога за прв пат се појавија телевизорите со далечински управувач во светот, многу луѓе имаа исклучително внимателен однос за ова технолошко чудо и се обидуваа да ги заштитат ваквите предмети со неверојатно внимание. Сепак, во денешно време, технологијата стана чест дел од животот, и можете да купите далечинско во која било продавница. Сега, само најштедливите луѓе ставаат пластични кеси или специјални фолии на далечинскиот управувач и не ја отстрануваат заштитната фолија од која било нова опрема.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/01/befunky-collage-2021-01-16t090502.177.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/01/befunky-collage-2021-01-16t090502.177-400x214.jpgНане.мкДом и градинаКога влегуваме во нечиј дом, нормално е да погледнеме наоколу и да донесеме одредени заклучоци за луѓето што живеат таму, вклучително и нивниот карактер, навиките и начинот на живот. Дури и најситните детали можат да откријат интересни работи за сопствениците. На пример, одредени работи можат да нè натераат да помислиме...Секој ден нешто свежо