Најдобрите домашни мафини
Овие домашни мафини убедливо важат за едни од најдобрите рецепти кои веднаш ќе ги освојат сите љубители на благото и десертите. Истите се неверојатно меки, бидејќи се приготивени и со гриз, а не само со брашно. Еве како уште денес може да ги направите!
Оброк: Десерт
Кујна: италијанска
Клучни зборови: колачи
Порции: 4
- 1 кафена шолја кисело млеко
- 1 кафена шолја гриз
- Половина кафена лажица сода бикарбона
- 1 јајце
- 1 кафена шолја шеќер
- 1 кафена шолја брашно
Исипете го гризот во длабок сад и притоа додадете го и киселото млеко и оставете ја смесата да отстои така 40 минути. Потоа скршете го јајцете и добро изматете го.
Додадете ја содата кон тестото, а на крај додадете ги шеќерот и брашното. Замесете го тестото со помош на блендер или миксер.
Наполнете ги калапите за мафини со 2/3 од тестото и поставете ги да се печат 40 минути на 200°C.