Сварете ги компирите, а потоа излупете и изгмечете ги.Додадете го кон нив млекото и образувајте пире. Во пирето додадете ги шеќерот иквасецот, добор измешајте, а следно додадете го јајцето и повторно доброизмешајте.
Кон добиената смеса додадете ги зелените зачини, мелениотцрвен пипер и лукот и повторно добро измешајте.
Постепено додадете го брашното (приближно 200 гр) и доброизмешајте до добивање на тесто погусто од смеса за палачинки. Покријте гоистото со проѕирна фолија и оставете го да втаса за 1 час и половина.
За тоа време, тестото ќе се зголеми за 2-3 пати повеќе.Втасаното тесто сè уште ќебиде омекнато, при што сега треба да го доведете до неговата првичнаконзистенција, откако ќе додадете потребното количество на брашно.
Добиената смеса поставете ја во готварски шприц и со помош на истиот, формирајте ги компировите прсти.
Пржете 3-4 минути, до добивање на нивна златна боја.
Потоа истите поставете ги на хартија, за да се впиевишокот на масло.
Овие неверојатно компирови прсти одат одлично со сос одкисела павлака. Едноставно кон павлката додадете зачини и лук и по желба, сојасос.