Домашен мајонез без јајца, готов за неколку минути
Денес на полиците во маркетите може да сретнеме огромен иразличен избор на мајонез. Но, денес ви откриваме како лесно и брзо може да го приготвите овој омилен сос во домашни услови.
Вкупно време20 минути мин
Оброк: Прилог
Кујна: Американска
Клучни зборови: мајонез, домашен мајонез
Порции: 4
- 100 мл пресно млеко
- 200 мл сончогледово масло
- 1 кафена лажица сенф
- Половина кафена лажица сол
- 2 кафени лажици шеќер
- 2 супени лажици оцет
Измешајте го маслото за готвење со млекото на една и иста температура. Додадете сол, шеќер и изматете ги сите состојки заедно со пасатор, додека смесата да стане густа.
Следно, додадете ги сенфот и оцетот и повторно измешајте ги состојките, до добивање една соединета смеса и домашниот мајонез е готов!