Сварете го оризот, а откако истиот ќе се излади, поставете го длабок сад. Кон оризот додадете го меленото месо, ситно исечениот кромид, исечените зачини и згмечениот лук.
Кон смесата додадете го и мелениот црвен пипер, солта и мелениот црн пипер, по ваш вкус и добро измешајте ги сите состојки заедно.
Следно, исплакнете ги тиквичките и исечете ги нивните краеви. Исечете ги тиквичките на малку подебели кругови. Поставете мелено месо во секој круг тиквичка и подредете ги круговите исправени во сад.
Исполнете ја на овој начин целата тиквичка, наизменично поставувајќи ги круговите и меленото месо, за да се добие форма на хармоника.
За сосот, едноставно измешајте ги сите тиквички, додадете сол и мелен црн пипер и добро измешајте. Полејте ги тиквичките со готовиот сос. Изрендајте го кашквалот и додадете го одозгора.
Вклучете ја рерната и кога ќе загрее на температура од 180°C, поставете го јадењето да се пече околу 1 час и 30минути. Истото може да го покриете со фолија, а на крај од печењето, да ја отстраните.