Go Back

Маринирани тиквички на корејски начин

Ако ги обожавате тиквичките и уживате во нивното приготвување, тогаш денес ви предлагаме да пробате нов начин на нивна подоготвка, со кој со сигурност ќе ги воодушевите вашите најблиски!
Вкупно време1 час

Начин на подготовка

  • Исечете ги тиквичките на тенки парчиња. Се препорачува тоа да бидат млади тиквички за да немаат семиња. Ако тиквичките се големи исечете ги на кругови.
  • Додадете ги исечените тиквички во длабок сад и додадете 1 кафена лажица сол. Измешајте ги добро сите состојки заедно и оставете ги тиквичките да отстојат така 30 минути.
  • Излупете го морковот и изрендајте го. Додадете ги морковите во одделен сад и додадете прстофат сол. Измешајте добро и оставете ги така да отстојат 30 минути.
  • Во меѓувреме излупете 4 чешниња и изгмечете го. Исипетего соја сосот во лукот и исто така додадете 1 кафена лажица сок од лимон и додадете мед. Измешајте ги сите состојките заедно и додадете со мелен лут пипери мелен црвен пипер.
  • Исцедете го вишокот течноста од морковот и тиквичките, а потоа добро измешајте ги.
  • Исипете го ароматичниот сос во зеленчуците. Загрејте 50масло во тава, а потоа додадете го исто така кон зеленчуците. Измешајте иоставете јадењето да се излади 20 минути.