Исипете ги брашното, шеќерот, какаото, пецивото, прстофат сол и ванилата во длабок сад и добро измешајте ги сите состојки заедно со маталка. Потоа додадете го млекото и маслото и измешајте до добивање една соединета смеса.
Изберете сад за печење со дијаметар од 20 цм, покријте го неговото дно со хартија за печење и премачкајте ја истата, како и ѕидовите со масло за готвење.
Во садот исипете го тестото, порамнете и поставете го десертот да се пече 45 минути во претходно загреана рерна на 170°C. Проверете колку колачот е готов со чепкалка за заби.
Следно, сварете околу 50 мл какао (какао со вода и малкушеќер) и исипете го врз површината и страните на колачот.
Искршете ја чоколадата во сад, додадете 3-4 супени лажици пресно млеко и растопете ја смесата во микробранова печка до добивање една хомогена смеса, а потоа полејте ја глазурата врз колачот и нанесете ги кокосовите трошки.