Зошто жените стареат побрзо од мажите?

Не е тајна дека жените живеат подолго од мажите. Ова изгледа како добра вест за дамите, но сепак има една работа што тие не ја очекуваат. Жените стареат побрзо од мажите. Ова не е изненадување, дамите имаат многу причини кои придонесуваат кон побрзо стареење, од бременост до менопауза и списокот не завршува тука.

Жените страдаат од стрес повеќе од мажите.

Жените се повеќе склони кон ментални нарушувања, особено ако се поврзани со работата, вели д-р Џудит Моринг. Хормоналната разлика е она што го објаснува сето тоа. Флуктуациите на хормоните се поврзани со депресија. Уште повеќе, сезонското афективно нарушување повеќе ги погодува жените отколку мажите. Постојаниот стрес неизбежно води до рано стареење.

Жените кои родиле побрзо стареат.

Студија спроведена на универзитетот Џорџ Мејсон докажа дека бременоста прави да изгледате 11 години постари. Работата е во тоа што жените кои родиле имаат пократки теломери од оние кои никогаш немале дете.  Покрај тоа, стресот за време на бременоста не е невообичаен, што исто така го забрзува процесот на стареење.

Машката кожа е подебела.

Според дерматолозите, машката кожа е 25% подебела од женската. Процентот може да варира од личност до личност, но општата бројка останува иста. Сепак, иако машките лица имаат помалку брчки, тие се подлабоки и погруби.

Нивото на тестостерон е различно.

Естрогенот е одговорен за младешко женско лице, додека тестостеронот е типичен кај мажите. Високото ниво на тестостерон го забавува стареењето. Иако естрогенот служи и како хормон против стареење, неговото производство опаѓа побрзо од она на тестостеронот. Затоа жените први добиваат брчки.

Менопаузата го носи својот данок.

Губењето на хормоните за време на менопаузата го забрзува процесот на стареење. Кога жените поминуваат низ менопауза, нивните тела престануваат да произведуваат колаген како порано. Ова предизвикува губење на еластичноста на кожата.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.