Азијците обично немаат Rh-негативна крв и самите болниците ја немаат складирано за трансфузија. Странските патници кои имаат негативен резус во крвта се во голема неволја ако им се случи да им треба трансфузија на крв додека се таму.

Постојат толку многу начини на кои Азијците се разликуваат од другите раси, а еден од нив е дека тие обично немаат потреба да користат дезодоранси за да се ослободат од мирисот на телото. И тоа не е затоа што не се грижат за мирисот на нивното тело, туку заради нивната посебна состојба, а во продолжение ви откриваме повеќе за тоа:

Сè е во врска со „миризливиот“ ген

Никој не се раѓа со миризливи пазуви бидејќи нашето тело всушност произведува пот без мирис, која подоцна ја напаѓаат бактериите и од тука потекнува мирисот. Но, неодамнешното истражување на Универзитетот во Бристол го откри фактот да мирисаат или не пазувите зависи од еден одреден ген наречен ABCC11.

Првично, научниците сметаат дека овој ген е одговорен само за конзистентноста на ушниот восок, што го прави или сув или влажен. Всушност, откриено е дека 80% до 95% од источноазиските луѓе имаат сува ушен восок, додека Африканците и Европејците имаат влажен ушен восок. И изненадувачки, конзистенцијата на ушниот восок е поврзана со мирисот на пазувите.

Како што се испостави, Азијците имаат посебна генетска состојба, а тоа е недостаток на генот, ABCC11. Ова го прави нивниот ушен восок да се исуши затоа што нема соодветна супстанца што ги храни бактериите. Истата работа се случува со нивната пот: Таа не мириса затоа што бактериите остануваат „гладни“ бидејќи телата на Азијците не ја произведуваат оваа супстанца за нивната храна.

Европејците и Африканците не се толку среќни, бидејќи помалку од 3% од нив го немаат овој ген, додека останатите го имаат, па затоа нивните бактерии на пазувите имаат средина за да напредуваат, создавајќи мирис.

Некои луѓе сè уште користат дезодоранси кога не им се потребни

Изненадувачки, огромното мнозинство жени продолжуваат да користат дезодоранси, дури и ако го немаат овој „миризлив ген“. Генетските научници сугерираат дека притисокот од општеството е причината што некои од нас продолжуваат да следат разни непотребни хигиенски рутини едноставно затоа што „сите други го прават тоа“.