Зошто некои мириси можат да ви ги вратат носталгичните спомени

Поминувате покрај пекарница и мирисот на свежи кифлички со цимет ве потсетува на безгрижното време поминато кај баба како дете. Или можеби е мирисот на парфемот на мајка ти што одеднаш те тера да го фатиш телефонот и да ѝ се јавиш. Навистина е неверојатно како мирисите можат да предизвикаат најживописни спомени и најсилни емоции, а зад тоа стои вистинска наука.

Бевме љубопитни да дознаеме зошто мирисите ја имаат таа магична моќ да ги отклучат нашите спомени, и еве што дознавме.

Тоа е анатомија на мозокот што тесно ги поврзува мирисот и меморијата.

Делот од мозокот кој се справува со мирисите се нарекува „миризлива сијалица“. Оваа структура ги испраќа информациите до другите делови на мозокот, особено до хипокампусот, кој игра клучна улога во создавањето нови спомени. Во нашиот мозок, миризливата сијалица и хипокампусот се наоѓаат блиску еден до друг.

Миризливата сијалица исто така има лесен пристап до амигдалата, структурата на мозокот која е одговорна за спомените и емоционалните реакции. Локацијата на миризливата сијалица до мозочните структури поврзани со спомените и емоциите објаснува зошто мирисите можат да предизвикаат носталгија. Можеби дури и не идентификуваме одредени мириси во одредени моменти од животот, но нашиот мозок ги поврзува тие мириси со спомени. Ако првиот пат кога пробавте ролат со цимет беше кај вашата баба, најверојатно вашиот мозок ќе го поврзе мирисот на пецивото со домот на вашата баба.

Мирисите можат да ви помогнат да го тренирате мозокот.

Нашето чувство за мирис е толку тесно поврзано со нашите мозочни структури, што моќта на мирисот може да се искористи дури и за да го обучи нашиот мозок и нашите когнитивни вештини. Науката вели дека меморирањето и идентификувањето на различни мириси, може да ги подобри когнитивните способности кои не се поврзани со мирисот, како што е вербалната флуентност.

Таканаречената „обука за мирис“ која ги поттикнува луѓето да мирисаат и запаметат различни мириси, може да резултира со генерирање нови врски помеѓу мозочните клетки или зајакнување на постојните врски. Кој знаеше дека мирисите се  толку многу поврзани со работите што се случуваат во нашиот мозок?

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *