Зошто на мажите им е тешко да ги слушаат жените

Без разлика дали станува збор за момче, брат или пријател – сите познаваме маж кој едноставно е лош слушател. И не, не е затоа му е здодевно. Всушност постојат истражувања кои покажуваат дека има неколку причини зошто мажите имаат потешкотии во оваа област.

Се чини дека мозокот на мажите едноставно го слуша женскиот глас поинаку, па можеби овојпат и треба да им биде простено. Во продолжение прочитајте неколку факти за машкиот мозок и машките вештини за слушањето:

Женските гласови го прават машкиот мозок да работи понапорно

Едно истражување открива дека мажите различно реагираат на женските гласови. Мажите имаат помала активност во некои делови од мозокот кога зборуваат други мажи. Всушност, машкиот мозок мора да работи понапорно за да ги дешифрира и да разбере што зборуваат жените. Ова значи дека на мажите им е потешко да ги разберат значењата и емоциите на она што го зборуваат жените.

Гласовите на жените се помалку авторитативни

Откриено е дека големината на женските гласни жици и гркланот е важна бидејќи луѓето со повисок степен се сфатени помалку сериозно. Всушност, истражувањата откриваат дека повеќе им веруваме на луѓето со понизок глас и дека ги претпочитаме во лидерски улоги. Ова е една од причините зошто мажите не ги слушаат жените толку многу колку што ги слушаат другите мажи.

Гласовите на жените се посложени

Разликата помеѓу женскиот и машкиот глас е клучна. Кога жените зборуваат, тие користат многу повеќе звуци отколку мажите и имаат тенденција да зборуваат на повеќе мелодичен начин. Овие 2 фактори може да го збунат  машкиот мозок и затоа мажите не можат брзо да разберат за што зборуваат жените бидејќи има многу повеќе за дешифрирање.

Бонус: Мит е дека жените зборуваат повеќе

Според истражувањата, стереотипот дека жените зборуваат повеќе од мажите е само урбан мит. Всушност, се чини дека мажите и жените зборуваат приближно иста количина и контекстот е исто толку важен. Истражувањата покажуваат дека во некои околности, мажите зборуваат повеќе од жените, а во други, жените повеќе од мажите. Па затоа време е да се стави крај на овој мит.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *