Летото е сезоната кога сите ние се радуваме на прошетките во паркот и прекрасната зелена трева. Но, лошото е што тие убави места си имаат своите сокриени ризици.

Иако можеби досега не сте искусиле лично, најверојатно познавате луѓе кои биле каснати од крлеж.

Крлежите се основни преносители на енцефалитис т.е воспаление на мозокот и затоа овие инсекти треба што е најбрзо возможно да се отстранат од кожата на жртвата.

По тој повод, а и токму како што моментално се наоѓаме во средина од летната сезона, за денес ви претставуваме еден уникатен трик, со чија помош при ситуации на убод од крлеж, ќе успеете брзо и едноставно да се ослободите од инсектот.

За изведување на трикот само ви е потребна вода и памучни стапчиња за уши.

Во видеото подолу, внимателно набљудувајте ги чекорите на жената и запомнете го нивниот редослед.

Во критичните и непријатни ситуации, овој метод ќе ви биде вистински спас!

Не заборавајте дека стапчето треба да го движите обратно од насоката на стрелките од часовникот и притоа да го придвижувате бавно и нежно.

Наместо вода, стапчето може да го потопите во вазелин или шпиртус.