Замокот Мирамаре-Јадранска убавина обвиткана со легенди и клетви

Кој сè уште не сонувал да го посети Мирамаре или да му се врати? Еден од најпознатите замоци во Италија можеби не е меѓу најстарите, но изобилува со интересни приказни и детали.

Изграден е во 19 век за австрискиот војвода Максимилијан Први и неговата сопруга и се наоѓа недалеку од Трст, на брегот на Трскиот Залив. Опкружен е со прекрасно зеленило од паркот направен за да придонесе за раскошниот целосен впечаток.

Денес во него има музеј, а пред да одите, еве неколку интересни работи за „загревање“.

Карл Јункер, кој го дизајнираше замокот Мирамаре, главно се занимаваше со изградба на аквадукти и водоводни цевки за време на неговиот живот. Не звучи волшебно како Мирамаре, но човекот покажа дека знае како да ги задоволи потребите и на обичните луѓе и на елитата.

 Според легендата, тој ја одбрал локацијата по бродолом

Приказната оди вака: кога војводата беше фатен во бура на море, тој успеа да го зграби копното на овие простори. Подоцна го избра за свој дом, и го именуваше според неговиот „вистински“ дом, неговата резиденција во Португалија.

 Максимилијан немаше време да ужива затоа што беше погубен

Тој внимателно ја надгледувал градбата до најмалите детали, како што се украси и резби. Но, кога замокот бил завршен, надвојвода отпатувал за Мексико, каде што бил заробен и погубен од политичките непријатели. Тој имаше само 35 години.

 По смртта на војводата, тој служеше како „хотел“ за многу водачи

Не помина долго и императорот Франсис Џозеф и неговата сопруга скокнаа во креветите на замокот кога дојдоа да го посетат Трст. По нив, тука останаа царицата Елизабета и белгиската принцеза Стефани.

 Проклетството на замокот

Говорејќи за Максимилијан и Франсис, време е за лоши вести. Според легендата, замокот е прогонуван. Проклетството вели дека оној што ќе ја помине ноќта во замокот, ќе умре предвреме во туѓа земја. Од каде ли тоа?

 Некогаш грмушка, денес мултикултно зеленило

Областа на паркот околу замокот пред изградбата беше само ретка земја полна со медитерански грмушки. Според желбите на војводата, тука внимателно беа засадени разни видови цвеќиња од дрвја од целиот свет: од Либан, Северна Африка, Калифорнија, Мексико, Азија. Тоа беше приватна градина во која можеа да уживаат само водата и неговото семејство. Само понекогаш би се смилувал на јавноста и ќе ги пуштел да влезат и да се прошетаат.

 Покрај замокот има помал замок

Таканареченото Кастелето е жолта зграда сместена во паркот до замокот Мирамаре, и изгледа малку како него. Овде живееше војводата Максимилијан додека се градеше Мирамаре.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *