За градините бил потребен труд од 40 години и уште 7 факти за волшебниот Версајски дворец

Од раскошните градини до кралскиот ентериер, врска меѓу кинематографијата и модната индустрија, Версајскиот дворец е уникатна револуционерна градба која и денес го воодушевува светот.

Во продолжение откријте 8 неверојатни и интересни факти за величествениот дворец и палата, кои сигурно не сте ги знаеле:

1. Дворецот првобитно служел за ловечките активности на кралот Луј XIII.

2. Му биле потребни 40 години на архитектот Андре де Нотр да ги заврши раскошните градини

3. Во 1783-та година, од Версај полетал првиот балон на топол воздух, во светот

4. Версајската палата воопшто немала никаква штета за време на Француската револуција

5. Луј Филипе ја претворил палатата во музеј, во чест на Франција

6. Версајската палата одиграла голема улога за време на Првата светска војна. Во палатата бил потпишан Версајскиот договор

7. Од 1904-та година, во Версајскиот дворец се снимени повеќе од 200 филмови

8. Версај имал големо влијание врз оформувањето на американската мода, па дури во истиот се одржал и моден натпревар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *