Затворена пица во тава, готова за 10 минути
Овој рецепт е совршен за деновите кога се враќате доцна од работа, а треба да приготвите јадење за вашите најблиски. Брзата вечера е и повеќе од идеална идеја, а на затворена пица, која ќе ви одземе само 10 минути, никој нема да може да одолее!
Вкупно време10 минути мин
Оброк: Вечера
Кујна: италијанска
Клучни зборови: затворена пица, пица
- 250 гр брашно
- 3 супени лажици зејтин
- 8-10 гр пециво
- 130 мл вода
- Половина кафена шолја сол
- 100 гр кашкавал
- 5 парчиња шунка или сланина
Замесете го тестото: Исипете 250 гр брашно во сад и додадете ги пецивото, зејтинот и солта. Додадете вода и замесете меко тесто.
Поделете го тестото на 2 дела и секој дел обликувајте го во тенок слој.
Врз првата кора поставете ги тенките парчиња шунка или сланина
Потоа одозгора покријте со кашкавалот
На крај покријте со вториот слој на тесто и завтикајте ги краевите.
Загрејте ја тавата на слаб оган, премачкана со путер или масло
Додадете ја затворената пица и гответе под затворен капак 5-6 минути, додека кората да добие златна боја.
Со помош на чинија свртете ја пицата од другата страна и оставете ја да се пече уште 5-6 минути
Пријатен апетит!