Go Back

Затворена пица во тава, готова за 10 минути

Овој рецепт е совршен за деновите кога се враќате доцна од работа, а треба да приготвите јадење за вашите најблиски. Брзата вечера е и повеќе од идеална идеја, а на затворена пица, која ќе ви одземе само 10 минути, никој нема да може да одолее!
Вкупно време10 минути
Оброк: Вечера
Кујна: италијанска
Клучни зборови: затворена пица, пица

Состојки

  • 250 гр брашно
  • 3 супени лажици зејтин
  • 8-10 гр пециво
  • 130 мл вода
  • Половина кафена шолја сол
  • 100 гр кашкавал
  • 5 парчиња шунка или сланина

Начин на подготовка

  • Замесете го тестото: Исипете 250 гр брашно во сад и додадете ги пецивото, зејтинот и солта. Додадете вода и замесете меко тесто.
  • Поделете го тестото на 2 дела и секој дел обликувајте го во тенок слој.
  • Врз првата кора поставете ги тенките парчиња шунка или сланина
  • Потоа одозгора покријте со кашкавалот
  • На крај покријте со вториот слој на тесто и завтикајте ги краевите.
  • Загрејте ја тавата на слаб оган, премачкана со путер или масло
  • Додадете ја затворената пица и гответе под затворен капак 5-6 минути, додека кората да добие златна боја.
  • Со помош на чинија свртете ја пицата од другата страна и оставете ја да се пече уште 5-6 минути
  • Пријатен апетит!