Лепињи готови за 15 минути
Подгответе ги најсовршените домашни лепињи на следниот неверојатно лесен начин, кој ќе ви одземе сосема малку време, а за кратко ќе се насладувате на меки и неодоливи резултати!
Вкупно време30 минути мин
Оброк: закуска
Кујна: Турска
Клучни зборови: леб, лепињи
Порции: 4
- 400 гр пченично брашно
- 250 мл кисело млеко
- По вкус сол
- 1 кафена лажица сода бикарбона
Пресејте го брашното со сол и сода.
Замесете меко тесто. Во зависност од конзистенцијата на киселото млеко, може да се додаде малку помалку или малку повеќе од 250 грама. Главната задача е да се направи густо тесто.
За да го спречите лепењето на тестото по вашите прсти, претходно намачкајте ги со масло за готвење.
Поставете го тестото во ладилникот да отстои 10 минути.
Обликувајте го тестото во форма на мал колбас и поделете го на 5 дела. Од секое парче направете тенка кружна палачинка.
Прободете го лепчето со вилушка и добро загрејте јатавата.
На средна топлина, запржете ја секоја од лепињите и од двете нејзини страни, до добивање на кафеаво-златна боја. Кога ја пржите лепињата, може да ја премачкате со масло.