Земете соодветно тенџере, исипете го шеќерот внатре, а потоа додадете ја и водата. Поставете на умерен оган и почекајте шеќерот целосно да се растопи и смесата да се претвори во сируп. Оставете да врие најмалку 15 минути на слаб оган и додадете ја лимонската киселина.
Потоа оставете го сирупот да врие уште 15 минути, додека не добие густина како на течниот мед.
Полејте ги јагодите со добиениот сируп и оставете ги така 20 минути. За ова време, јагодите ќе го пуштат нивниот природен сок. Потоа истиот внимателно прецедете го заедно со сирупот преку цедалка во истото тенџере во кое сте го растопиле шеќерот.
Повторно варете го сирупот не повеќе од 10 минути. Карамелот ќе се раствори и сирупот ќе стане течен. Оставете ја пената да стивне и повторно полејте ги јагодите со сирупот и така оставете ги 20 минути.
Во меѓувреме стерилизирајте ги теглите: Исипете 50 гр вода во секоја тегла и поставете ги на 10 минути во микробрановата печка. За капаците се потребни 5 минути. Сето избришајте го со чиста крпа.
По 20 минути повторно прецедете го сирупот преку цедалка во истиот сад. Варете го не повеќе од 5 минути и брзо отстранете ја пената. Внимателно подредете ги јагодите во теглите, до нивната половина. Полејте со сирупот од јагоди и затворете ги теглите.
Теглите складирајте ги на соодветно место и слаткото е готово!