Тиквички похувани во пиво
Овој рецепт за пржени тиквички е совршен ако барате даприготвите нешто брзо, лесно и вкусно! Нивното похување во пиво ги правиневеројатно крцкави однадвор, а внатре меки и сочни.
Вкупно време30 минути мин
Оброк: закуска
Кујна: Медитеранска
Клучни зборови: пиво, тиквички
Порции: 4
- 100 мл пиво
- 4 супени лажици брашно
- 1 средно голема тиквичка
Добро измијте ја тиквичката, а ако е млада, не мора да јалупите. Исечете ја на парчиња, посолете и прецедете по 15 минути.
Во меѓувреме пригответе ја смесата од пивото и брашното.
Загрејте доволно масло за готвење во тавата, потопете гиисечените тиквички во смесата од пивото и брашното и поставете ги во тавата дасе пржат.
Пржете и од двете страни до добивање златна боја, а потоапоставете ги на хартија, за да се апсорбира вишокот на масло. Сервирајте со сосод лук.