Go Back

Омлет на шпански начин

Фантастичниот шпански омлет е одличен избор завечера, доколку немате премногу време за готвење, а сепак сакате да уживате вобогат вкус! Со малку состојки, ќе добиете неверојатен ароматичен специјалитет.
Вкупно време30 минути
Порции: 4

Состојки

  • 200 гр кашкавал
  • 2 јајца
  • 150 гр кисела павлака
  • 3 супени лажици пченично брашно
  • По вкус зачини
  • По вкус сол и мелен црн пипер
  • 1 супена лажица сончогледово масло

Начин на подготовка

  • Измешајте ги јајцата со киселата павлака, солта и мелениот црн пипер. Посолете во зависност од тоа колку е солен кашкавалот. Следно, додадете ги брашното, изренданиот кашкавал, исечените зачини и измешајте.
  • Загрејте сончогледово масло во тава, исипете ја смесата и изпржете ја на умерен оган под капак, за 5-7 минути. Со 2 шпатули, внимателно свртете го омлетот на испржете уште 5 минути, без капак.
  • Доколку се грижите да околу свртувањето, може јадењето даго поделите на два дела, па така да го испржите.