Палачинки од брашно, гриз и вода
Палачинките од гриз можеби не звучат премногу интересно,но крајниот резултат е дефинитивно воодушевувачки! Овој необичен рецепт ги даванајвкусните, нежни и здрави палачинки, на кои ретко кој може да одолее!
Оброк: Dessert
Кујна: Француска
Клучни зборови: палачинки
Порции: 4
- 1 шолја гриз
- Половина шолја брашно
- 1 жолчка
- 3 супени лажици шеќер
- 1 1/2 шолји топла вода
- 10 гр свеж квасец
- 1 кафена лажица пециво
- 1 прстофат сол
Измешајте го гризот со брашното, додадете ја и жолчката кон добиената смеса, залејте со топла вода и добро измешајте ги сите состојки заедно.
Потоа додадете прстофат сол, пециво, а следно додадете го и квасецот. Измешајте до добивање соединета мазна смеса. Тестото треба да биде со конзистенција како класичната смеса за палачинки.
Поставете го тестото на топло место, да отстои половина час.
Потоа, лесно премачкајте ја тавата со масло за готвење и започнете да ги пржите палачинките од смесата. Неопходно е само да пржите од едната страна.
Сервирајте ги палачинките со прилог по ваша желба.