Go Back

Пире од компири со кашкавал

Оваа вкусна варијанта на печени компири со кашкавал, чијшто богат зачинет вкус не остава никого рамнодушен, се приготвува многу лесно, што воедно ја прави совршен избор за една вкусна мајсторска вечера!
Вкупно време1 час
Оброк: Вечера
Кујна: италијанска
Клучни зборови: кашкавал, ќофтиња, пире
Порции: 4

Состојки

  • 1 кг компири
  • 200 мл млеко
  • 3 супени лажици масло за готвење
  • 500 гр мелено месо
  • 2-3 свежи домати
  • 1 кромид
  • 50 гр кашкавал
  • По вкус сол и зачини
  • По вкус масло за печењето

Начин на подготовка

  • Излупете, исечете и сварете ги компирите во солена вода, додека да омекнат. Излупете го кромидот и исечете го на мали коцки.
  • Додадете ги исечениот кромид, солта и зачините кон меленото месо и добро измешајте ги состојките. Отстранете ги готовите компири од оганот, прецедете ја течноста, а потоа додадете го маслото и млекото. Подгответе пире од компирите, кое не треба да биде течно.
  • Поставете го добиеното пире во соодветен сад и израмнете го подеднакво. Од меленото месо оформете топчиња и запржете ги во масло, пржете ја секоја страна  5-7 минути. Ќофтињата поставете ги врз пирето.
  • Исечете ги доматите, на кругови или коцки, по ваша желба и поставете ги врз компирите, а потоа одозгора изрендајте кашкавал.
  • Загрејте ја рерната на 200°C и поставете го специјалитетот да се пече 15-20 минути.