Меки турски лепчиња во тава
Неверојатно меки и со величествен вкус, овие турски лепчиња се сон на секој човек што ужива во добрата и вкусна храна. Совршени за ужина, а еве како сосема лесно да ги приготвите уште денес.
Вкупно време30 минути мин
Оброк: закуска
Кујна: Турска
Клучни зборови: печени лепчиња
Порции: 4
- 400 гр брашно
- 250 гр кисело млеко
- 5 гр сода бикарбона
- 1 прстофат сол
Измешајте го брашното со солта и содата и пресејте ги.
Следно, исипете го и киселото млеко и замесете го тестото.
Намачкајте ги вашите раце со растително масло, за да го избегнете лепењето на тестото по нив.
Потоа, поставете го тестото во ладилникот да отстои 10 минути.
Оформете го тестото и разделете го на 5 еднакви делови. Неопходно е секое парче да биде обликувано во тенок слој.
Пред да ги поставите во тава, направете дупчиња со помош на вилушка, врз целата површина на питите. Испечете го добро во загреана тава, без да додавате растително масло.
Печете и од двете страни, додека питите не ја добијат потребната кафеава нијанса.