Go Back

Пирошки со сирење во форма на триаголник

Овие извонредни триаголници, покрај тоа што имаат богат вкус, истовремено и воодушевуваат со нивната чудесна арома, а под нивната крцкава златна кора се крие кремаст фил од сирење.
Вкупно време30 минути
Оброк: Вечера
Кујна: италијанска
Клучни зборови: сирење, пирошки со сирење, пирошки
Порции: 4

Состојки

  • 2 јајца
  • 50 гр фета сирење
  • 50 гр чедар кашкавал
  • 240 мл млеко
  • 500-530 гр пченично брашно
  • Малку магдонос
  • 220 мл сончогледово масло
  • 1 кафена лажица мелен црвен пипер
  • Половина супена лажица сода бикарбона или пециво
  • 1 кафена лажица сол
  • По вкус мелен црн пипер

Начин на подготовка

  • Во длабок сад, додадете ги јајцата, фета сирњето, изренданиот чедар кашкавал, млекото, исечениот магдонос, пецивото и зачините и добро измешајте сите состојки заедно.
  • Следно, постепено додадете го и брашното и замесете го тестото. Истото, не треба да се лепи по вашите раце.
  • Подготвеното тесто поделете го на две половини. На работната површина, врз која е нанесено брашно, замесете кружна пита со дебелина од 2 центиметри.
  • Исечете ја питата на 8 триаголници.
  • Загрејте ја тавата со многу сончогледово масло и испржете ги триаголнците, до нивно добивање на златна боја.