Go Back

Италијанска торта „12 лажици“

Вообичаено, најлесните рецепти се и највкусните, а совршен пример за ова е италијанската торта со кралски вкус, позната како „12 лажици“. Едноставно треба да го притогивте тестото и да го испечете.
Вкупно време1 час
Оброк: Десерт
Кујна: Italian
Клучни зборови: торта, торта со лимон
Порции: 4

Состојки

  • 3 јајца
  • 12 супени лажици шеќер
  • 12 супени лажици сончогледово масло
  • 8 гр пециво или сода бикарбона
  • Половина лимон
  • По вкус сол
  • По вкус шеќер во прав

Начин на подготовка

  • Изматете ги јајцата со малку сол. Следно, додадете го шеќерот и повторно изматете, додека смесата не добие целосна бела боја.
  • Исипете и малку растително масло, прецедете го сокот од половина лимон и добро измешајте ги сите состојки заедно. Пресејте го брашното со пецивото и изматете го тестото до средна густина.
  • Покријте го садот за печење со соодветна хартија и испете го тесто. Загрејте ја рерната на температура од 180°C и печете ја тортата 30 минути.
  • Декорирањето на оваа италијанска торта може да го направите со овошје, шеќер во прав, какао, чоколадо или било што по ваш вкус.