Go Back

Рецепт за ќофтиња со компири и кашкавал

Постојат секакви рецепти за ќофтиња – на скара, во рерна, полнети, во тава, но денес ви претставуваме еден поразличен специјалитет при кој филот всушност се поставува над месото, а чиј вкус никого не остава рамнодушен!
Вкупно време30 минути
Оброк: Главно јадење
Кујна: Српска
Клучни зборови: кашкавал, ќофтиња, печени компири, мелено месо
Порции: 4

Состојки

  • 500 гр мелено месо
  • 4 јајца
  • 300 гр компири
  • 200 гр кромид
  • 50 гр мајонез
  • 150 гр кашкавал
  • По вкус сол
  • По вкус мелен црн пипер

Начин на подготовка

  • Сварете ги излупените компири до нивна средна подготвеност. Изладете ги и изрендајте ги, а потоа преместете ги во длабок сади додадете ги мајонезот, мелениот црн пипер и солта по ваш вкус и добро измешајте.
  • Излупете го кромидот и исечете го на ситно. Запржете го кромидот во тава со сончогледово масло, до негово добивање на златна боја.
  • Сварете ги јајцата, изладете ги и исечете ги на ситно, а потоа измешајте ги со мајонезот.
  • Изрендајте го кашкавалот.
  • Покријте го садот со хартија за печење и премачкајте ја со масло за готвење. Од меленото месо оформете плоснати ќофтиња, со дебелина од 1 цм и на мало растојание подредете ги во садот за печење. Тие треба да бидат еднакви по големина.
  • Врз ќофтињата поставете го исечениот кромид, јајцето и изренданиот компир, а одозгора оформете решетка од мајонез, по ваша желба. На крај, нанесете го и ренданиот кашкавал.
  • Вклучете ја рерната на температура од 180°C, да се загрее, а потоа внатре поставете ги ќофтињата да се печат 30 минути.