Растворете го квасецот во малку топла вода со шеќер. Оставете да отстои 10 минути.
Пресејте го брашното и додадете сол и масло за готвење. Исипете го тестото и преостанатата топла вода.
Замесете го истото и покријте го садот со фолија, оставајќи го да отстои 1 час. Целиот овој процес може да го прескокнете доколку купите готово тесто.
Обликувајте го тестото според големината на садот за печење и поставете го врз премачкана со масло површина. Така оставете го половина час.
Со доматниот сос, премачкајте го тестото, додадете малку сол и сува мајчина душица и истите добро распоредете ги по површината на тестото. Одзогoра додадете ги шунката и кашкавалот.
Одмрзнете го лиснатото тесто и додадете го одозгора врз баницата, раководејќи се според нејзината големина. Покријте го филот со тестото, а одзогра премачкајте го со жолчка.
Печете на 200°C, најпрво на горната полица 20 минути, а потоа на
средната полица дополнителни 15 минути,
Совет: Откако ќе ја извадите баницата од рерна, покријте ја со памучна крпа на 10-15 минути.