Кога луѓето стануваат возрасни, многу од нив сфаќаат дека постојат одредени вештини што им недостасуваат и посакуваат нивните родители да им ги покажеле кога биле мали. За некои, тоа се работи како независност и самодоверба. Другите сакаат да знаат повеќе за планирање и градење кариера, а постојат и други работи што би им биле навистина корисни на децата.

1. Како да се одбрани

Да знаете како да се одбраните е клучна вештина што треба да ја има секој возрасен, а исто така им е потребна и на децата. На пример, кога го задеваат насилници, учењето самоодбрана може да му даде на вашето дете поголема самодоверба и да направи да се чувствува независно, знаејќи дека може самостојно да најде начин да излезе од тешката ситуација, без да побара помош од возрасно лице.

Самоодбраната не мора да биде физичка. Децата можат да користат зборови за да избегнат физички конфликт. Важно е да го научите вашето дете да биде вербално и да не му дава на насилникот емоционална реакција што тој ја очекуваа.

2. Како да даде прва помош

Секоја личност треба да биде во можност да го стори тоа, бидејќи оваа вештина буквално може да спаси нечиј живот. Исто така е важно да знаете како да лекувате и мали повреди. Можете дури да се преправате дека сте ранети и да го замолите вашето дете да ви помогне.

3. Како да готви

Бидејќи здравата исхрана е клучна за нашата благосостојба, учењето на детето да готви ќе му ја олесни работата како возрасен со тоа што почесто ќе се одлучува да зготви нешто наместо да нарача брза храна. Исто така е важно да ги запознаете децата со широк спектар на здрава храна.

Причината зошто децата често избираат нездрави опции, како чипс или слатки, може да биде затоа што не мора да трошат време за готвење. Тие се навикнати нивните родители секогаш да ги подготвуваат оброците, па кога немаат време сами да го сторат тоа, тие не знаат од каде да почнат.

4. Како да ги распоредат финансиите

Дури и кога вашите деца се мали, тие можат да научат за пари и буџетирање. Всушност, подобро е да започнете да ги учите пред да наполнат 7 години, бидејќи, во тоа време, се формираат ставови и навики за пари.

Прво, покажете им монети, банкноти и кредитни картички, објаснете им дека со нив можете да купите работи и исто така покажете им како го правите тоа кога одите да пазарувате заедно. Откако ќе купите нешто, особено со кредитна картичка, можете да им ја дадете сметката за да можат да видат колку пари потрошивте.

Подоцна, објаснете им  дека парите не се само за трошење, туку и за заштедење пари. Дајте им касичка каде што можат да соберат пари и да заштедат. Ова ќе ги научи на поставување цели и планирање

Децата исто така треба да научат дека парите се заработуваат, што ќе ги натера да ја разберат вредноста на парите.

5. Како да комуницираат со другите

Да се ​​биде сочувствителен и емпатичен е важно за да се согласувате со луѓето и да градите силни односи со нив. Важно е да ги развивате овие квалитети кај вашето дете за да можат да научат да се грижат за другите луѓе и да ги гледаат работите од нивна перспектива. Ова може да ги охрабри да им дадат поддршка на другите луѓе и да добијат поддршка кога им е потребна.

https://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/2-7.jpghttps://www.nane.mk/wp-content/uploads/2021/05/2-7-400x214.jpgСнежана МирческаНекатегоризираноКога луѓето стануваат возрасни, многу од нив сфаќаат дека постојат одредени вештини што им недостасуваат и посакуваат нивните родители да им ги покажеле кога биле мали. За некои, тоа се работи како независност и самодоверба. Другите сакаат да знаат повеќе за планирање и градење кариера, а постојат и други...Секој ден нешто свежо