Ве враќаме назад во времето: Како се кампуваше порано

Пред триесет години, луѓето одеа на кампување со автомобил толку натоварен што мораше „да одмара“ на секој час за да не прегрее.

Во 1934 година Југославија го доби првиот неофицијален камп во природа на островот Раб, а во 1953 година имаше 18 кампови, од кои половина беа во Хрватска, а повеќето гости беа домашни туристи. „Златното доба“ на кампување започна во 80-тите години на минатиот век, а Истра беше најпопуларна дестинација.

Но луѓето одеа на одмор во природа многу порано, во 19 век кампувањето значело ефтино патување. За татко на модерното кампување се смета Британецот Томас Хирам Холдинг, кој го напиша првиот прирачник за кампери, „Прирачникот за кампер“, во 1908 година.

Трендот на одмори на отворено продолжи да расте, што поттикна формирање на првата меѓународна организација за кампување,  Fédération Internationale de Camping, Caravanning et de Autocaravaning, која се занимава со промоција кампувањето.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.