Сите знаеме како изгледаат познатите личности во модерно време, но сосема е друга приказната кога станува збор за историјата. Повеќето од нив биле прикажани од уметници кои биле под влијание на трендовите и технологиите на нивното време, а нивниот уникатен стил бил исто така фактор. Не е чудно еден  човек да изгледа сосема поинаку во зависност од уметникот. Така, природно ни доаѓа да се прашуваме како тие навистина изгледале. Сегашната технологија напојувана од компјутери и вештачка интелигенција нуди одговор на ова прашање, а понекогаш одговорот изгледа толку реално што е дури и морничав.

Холандскиот уметник Бас Утервик, познат како Ганброд на Инстаграм, ја задоволува нашата љубопитност покажувајќи ни како навистина изгледале овие историски и„ измислени“ личности.

Нефертити

Клеопатра

Акенатен

Афродита

Давид на Микеланџело

Тутанкамон

Елизабета I

Волфганг Амадеус Моцарт

Кралицата Тиа