Ако целото ваше семејство обожава тиквички, тогаш изненадете ги со уште еден уникатен рецепт. Станува збор за тиквички приготвени на француски начин, со ориз и кашкавал, чиј вкус воодушевува!

Тиквички на француски начин

Ако целото ваше семејство обожава тиквички, тогаш изненадете ги со уште еден уникатен рецепт. Станува збор за тиквички приготвени на француски начин, со ориз и кашкавал, чиј вкус воодушевува!
Вкупно време1 час
Оброк: Главно јадење
Кујна: Француска
Клучни зборови: тиквички, ориз

Состојки

  • 100 гр путер
  • 400 гр тиквички
  • 1 кафена лажица сол
  • 2 супени лажици пченично брашно
  • 150 гр кашкавал
  • 400 мл млеко
  • Половина кафена лажица индиско оревче
  • 4 супени лажици ориз
  • По вкус зачини

Начин на подготовка

  • Додадете 30 грама путер во загреана тава, а потоадодадете ги и тиквичките, крупно изрендадни. Добро измешајте и додадете половина кафена лажица сол. Лесно запржете го зеленчукот.
  • За да го приготвите сосот, додадете уште 30 грама путер на среден оган, додадете го и брашното и добро измешајте ги состојките. Ситно изрендајте го кашкавалот и додадете го во садот со путерот и брашното. Продолжете да мешате, додека истовремено го додавате врелото млеко.
  • Додадете го преостанатиот дел од солта и индиското оревче, додека брзо мешате и додека состот да стане доволно густ.
  • Додадете ги тиквичките кон добиениот сос и кренете гос адот од оганот. Кон него додадете го сварениот ориз и исечените зачини.
  • Премачкајте соодветен сад со 10 грама путер и подеднакво распоредете ја смесата од тиквичките и оризот.
  • Сито изрендајте го остатокот од кашкавалот и нанесете одозгора врз јадењето. Додадете и коцки путер одозгора.
  • Загрејте ја рерната до 170°C и поставете го јадењето да се пече 20 минути, додека кората од кашкавал да стане златно-кафеава. Додадете на крај зачини по ваш вкус.