„Среќа во несреќа“: научници пронашле морски суштества кои живеат во вода од -2 ° C

Пронајдени се животни кои живеат на морското дно под Антарктикот во она што претходно се сметаше дека е ненаселена пустелија.

Два вида морски сунѓери кои се хранат преку филтри биле забележани прицврстени на карпа на дното на океанот од страна на научници од Британското здружение за истражување на Антарктикот.

Истражувачите спуштија камера низ дупка која минуваше низ 900 метри цврст мраз пред да се спушти во студениот океан на Антарктикот под него.

На црното дно на неистражената морска граница, истражувачите пронајдоа докази за живот во вода од -2,2 ° C, први стационарни животни некогаш видени во ова живеалиште.

Овие, во моментов неидентификувани, видови се наоѓаат на повеќе од 300 километри од најблискиот извор на храна, но се чини дека успеваат да преживеат и покрај нивната брутална околина.

Овој дел од светот е еден од последните вистински неистражени региони  бидејќи лебдечките ледени површини го оневозможуваат проучувањето на океанот под него.

Повеќе од 1,5 милиони квадратни километри – површина поголема од Велика Британија, Германија, Шпанија и Италија заедно – е покриена со мраз.

Како резултат, истражена е само површина со големина на тениско игралиште, благодарение на осум дупки продупчени низ мразот.

Истражувањето  што е направено во оваа област е примитивно според современите стандарди, бидејќи пристапноста е толку тешка заради екстремните временски услови.

„Ова откритие е една од оние среќни несреќи што ги туркаат идеите во друга насока и ни покажува дека морскиот живот на Антарктикот е неверојатно посебен и неверојатно прилагоден на замрзнатиот свет“, вели биогеографот и главен автор на студијата, д-р Хув Грифитс.

„Нашето откритие создава многу повеќе прашања отколку што одговара, како на пример како стигнале таму? Што јадат тие? Колку долго се таму? Колку се вообичаени овие карпи опфатени во животот? Дали се овие исти видови како што гледаме надвор од површината со мраз или се нови видови? И, што би се случило со овие заедници доколку се сруши полицата со мраз“?

Тековните теории јасно наведуваат дека животот станува сè поневеројатен.

Претходните студии откриле некои подвижни животни, како што се риби и крил, во овие области, но никогаш порано немало некој организам што останува мирен и ја филтрира водата околу него за храна.

Соодветно, студијата е насловена како „Прекршување на сите правила“ од страна на нејзините автори и објавена денес во списанието Frontiers in Marine Science.

Истражувачите ја дупнале дупката за да земат примероци на талог од морското дно кога наишле на мистериозните огранизми.

„За да одговориме на нашите прашања, ќе треба да најдеме начин како да се зближиме со овие животни и нивната околина – и тоа е под 900 м. Мраз, 260 км  оддалечени од бродовите каде што се наоѓаат нашите лаборатории, – додава д-р Грифитс.

„Ова значи дека како поларни научници ќе треба да најдеме нови и иновативни начини да проучуваме и да одговориме на сите нови прашања што ги имаме“.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *