Слики кои покажуваат како се менувале стандардите за убавина со текот на годините, според Мис Универзум

Изборот на Мис Универзум за првпат беше основан во 1952 година како маркетиншки трик од компанија со седиште во Калифорнија, и со текот на годините стана еден од најгледаните избори на светот. Досега имало 68 победници на Мис Универзум. Од нив, Мис Универзум од 1997 година беше најстара, а победничката од 2001 година успеа да добие улога во Акваман.

Споредувајќи ги победниците на Мис Универзум, можеме да видиме дека со текот на годините, стандардите за убавина се менувале и за формата на телото и за цртите на лицето. Затоа, ние ви подготвивме увид во тоа како се развила перцепцијата за убавината во изминатите неколку децении.

Акико Коџима од Јапонија, 1959 година

Кираики Цопеи од Грција, 1964 година

Ампаро Муњоз од Шпанија, 1974 година

Лорејн Даунс од Нов Зеланд, 1983 година

Алиша Мачадо од Венецуела, 1996 година

Брук Ли од САД, 1997 година

 

Мпуле Квелагобе од Боцвана 1999 година

Дениз Кињонес од Порторико, 2001 година

Амелија Вега од Доминиканската Република, 2003 година

Дајана Мендоза од Венецуела, 2008 година

Леила Лопес од Ангола, 2011 година

Пиа Вурцбах од Филипини, 2015 година

Деми-Ли Нел-Петерс од Јужна Африка, 2017 година

Зозибини Тунзи од Јужна Африка, 2019 година

Андреа Меза од Мексико, 2020 година

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.