Бројни истражувања откриваат дека деловите од телото каде што масните наслаги се најмногу сконцентрирани (вклучувајќи го и задникот) може да ја откријат многу за состојбата на нашето срце и крвните садови.

Жените кои имаат прекумерна тежина во нивната имаат поголем ризик да се соочат со висок крвен притисок или мозочен удар.

Постојат 4 видови на облик на задници и денес ви откриваме што секоја од овие 4 форми сигнализира за здравјето на личноста.

1. Задник со квадратна форма

Овој облик на задник може да значи дека не вежбате доволно или сте одбрале погрешна начин на слабеење, кој не ви помага да ги согорите масните наслаги во овој дел. Исто така, обликот може да биде предизвикана од хормон кој се нарекува кортизол, кој најчесто предизвикува нарушен сон.

Луѓето во квадратен задник вообичаено имаат добар метаболизам и пропорционална телесна тежина.

Препораки:

 • Пребројте ги калориите кои ги внесувате, но нема потреба да бидете на строга диета.
 • Подобро е да се обрне внимание на рамената и бутовите. Изберете вежби како што е штица-вежбата, со која ќе го активирате вашето цело тело.

2. Задник со форма на срце

Оваа форма е препознатлива по поголем долен дел, широки колкови и тенка половина. Луѓето кои ја имаат оваа форма на задник имаат тенденција лесно да губат маснотии, но кога ќе се соочат со вакви наслаги, маснотиите најчесто се концентрираат во нивните средни делови.

Овој облик на задник укажува дека нивото на физичка активност е премногу ниско и дека сте под голем стрес, а воедно и дека може прекумерено да консумирате алкохол.

Препораки:

 • Обратете внимание на вашата диета. Консумирајте повеќе протеини, зеленчук и овошје.
 • Концентрирајте се и на активирање на долниот дел од вашето тело со правилни вежби. Трчањето и одењето можат да бидат многу корисни за вас.

3. Задник со фома на превртен триаголник

Со текот на годините, маснотиите од нашиот задник почнуваат да се преместуваат во другите делови на телото. Ова може да се случи заради ниското ниво на естроген, што може да доведе до проблеми со срцето, депресија, слаби коски, ризици од уринарни инфекции и зголемување на телесната тежина.

Препораки:

 • Практикувајте здрав начин на исхрана.
 • Заштитете го срцето од маснотии. Вежбајте редовно.
 • Консултирајте се со специјалист за тоа кој вид на тренинг е најпогоден за вас.

4. Заоблен задник

Овој облик е индикатор дека личност е сосема здрава. Сè е пропорционално. Но, доколку развиете погрешен животен стил, маснотиите можат да се заглават во мускулите, па затоа е подобро да го контролирате вашето здравје за да не ја изгубите вашата совршена форма.

Препораки:

 • Консумирајте калории според вашата телесната тежина и не заборавајте на физичката активност.

Бонус: Што се обидува да ви „каже“ вашиот рамен задник

Ако имате рамен задникот, веројатно страдате од „синдром на мртов задник“. Реалноста нè принудува да поминеме многу време во седнење: Во канцеларија, пред ТВ, додека патуваме. Тоа предизвикува нашиот задник да има глутеална амнезија.

Нашите мускули едноставно ја забораваат нивната главна цел и престануваат да го одржуваат телото во правилна форма.

Препораки:

 • Редовно протегнувајте се.
 • Правете вежби кога и да можете.
 • Печашете повеќе.