Не секој изгледа во реалниот живот како на својата фотографија, а Интернет корисниците се веројатно луѓе кои најмногу се соочиле со оваа вистина. Всушност, постојат бројни приказни на на социјалните мрежи каде луѓето го споделуваат своето искуство за запознавање на сосема поинаква личност од она што виделе на нејзиниот профил.

Ова често нема никаква врска со фотошоп или измама, туку други фактори кои влијаат на начинот на кој мислиме дека изгледаме и како другите нè гледаат.

1. Огледалата нема да го дадат вашиот вистински одраз

Кога се гледате во огледало, кого гледате? Не личноста што ја гледаат другите луѓе, бидејќи нашиот одраз во огледалото е обратен од нашиот мозок. Кренете ја левата рака и личноста во огледало ја крева десната рака. Од начинот на кој ја делиме косата до начинот на кој се смееме, нашите лица не се симетрични. Сликата што ја гледаме кога  се гледаме во огледалото не е вистинското лице што му го покажуваме на светот – левата и десната страна се обратни.

2. Филтрите и аглите за фотографии можат да го претстават вашиот изглед поинаку

Искусните фотографи велат дека фотоапаратот честопати го нарушува нашиот изглед и може да го смени или на подобро или на полошо (како кога правите селфи). Изненадувачки, нашиот мозок работи како Фотошоп. Нашите очи (со помош на нашиот мозок) автоматски се прилагодуваат на темнината и осветленоста.

Нашите фотоапарати не се толку извонредни затоа што можат да се прилагодат за да се фокусираат на осветлувањето или сенките, но никогаш и на двете одеднаш. Ова е причината зошто фотоапаратот никогаш нема да може да го „сними“ вашиот вистински изглед и да го рефлектира онака како што тоа го прават очите на другите луѓе.

Нашите очи ги „пресекуваат“ непотребните детали додека гледаме во реалноста на некоја личност и затоа луѓето околу нас нè гледаат на подетален начин, додека нашата слика на фотографијата се менува со деталите што се наоѓаат на фотографијата. И поради овие детали, нашите слики може да изгледаат не толку пријатно дури и ако сме убави во реалниот живот.

3. Тоа зависи од тоа како другите луѓе се гледаат себеси

Едно неодамнешно истражување откри дека непривлечните луѓе ја преценуваат својата привлечност кога ќе се споредат со други. Другата страна на приказната е дека привлечните луѓе обично не се свесни за нивниот физички шарм и го потценуваат.

Друг факт е дека привлечните луѓе се споредуваат со другите привлечни луѓе, а непривлечните луѓе ја земаат својата самодоверба од непривлечни луѓе. Значи, на нашата визија за нас самите може да влијаат луѓето околу нас, поради начинот на кој го споредуваме нивниот изглед со нив.

4. Неправедно се споредувате

И покрај тоа што споредувањето може да биде природен инстинкт, во некои случаи, тоа предизвикува доверба и мотивација, но во други, тоа не ни помага. Споредувањето на себеси значи дека се борите со несигурности кои можат да ви дадат поинаква слика за вашиот изглед или живот.

5. Стравот може да ја замати вашата перцепција

Стравот може да ја засили перцепцијата. Анксиозноста може да ги истакне и зголеми вашите несигурности. На пример, ако се плашите дека почнувате да имате брчки дури и ако сте млади, веројатно ќе ги забележите кога ќе се погледнете во огледало.

6. Промените во вашиот животен стил можат да влијаат на начинот на кој се гледате себеси

Промени во расположението, недостаток на сон, нерамнотежата на хормони, лошата исхрана и други психички и физички промени или услови може да влијаат на вашата перцепција за себе. Земете го ниското ниво на енергија за пример. Кога се чувствувате уморни, веројатно не се насмевнувате и ова значи дека ви недостасува страст. Значи, бидејќи луѓето се како огледала и го рефлектираат она што го проектирате, нема да бидете препознаени како што се гледате себеси.

Бонус: Можете да го видите вашиот вистински вие со „вистинско огледало“

Ако сте љубопитни за тоа како изгледате во очите на другите луѓе и сакате да се гледате себеси како што тоа го прават другите, ќе ви биде потребно второ огледало за да го поништите ефектот на првото огледало и да ги свртите насоките повторно назад. Изненадувачки, оваа услуга ја нудат некои компании и тие ви предлагаат да се погледнете во т.н вистинско огледало.

Првиот дизајн бил патентиран во 1887 година. Вистинското огледало користи комбинација од 2 ретровизори, поставени под прав агол. Тоа формира беспрекорна, 3-димензионална, не-обратна слика. Луѓето кои добија шанса да се погледнат во вистинското огледало, рекоа дека нивното искуство било: „Како да се среќавам за прв пат“. Толку е радикална разликата во нивниот изглед