Посното тесто со квасец се приготвува многу лесно. Доколку сте загрижен дека поради недостатокот на јајца и млеко, без грижи, на крај самите ќе се уверите дека сите јадења од ова тесто, за 1 час стануваат неверојатно меки!

Посно тесто со квасец, без јајца и млеко

Посното тесто со квасец се приготвува многу лесно. Доколку сте загрижен дека поради недостатокот на јајца и млеко, без грижи, на крај самите ќе се уверите дека сите јадења од ова тесто, за 1 час стануваат неверојатно меки!
Готвење1 ч
Оброк: закуска
Кујна: италијанска
Клучни зборови: тесто, посно тесто
Порции: 4

Состојки

  • 1-2 (180-200 гр) компири
  • 500 гр вода
  • 7 шолји брашно
  • 20-40 гр шеќер
  • 15 гр сув квасец
  • 200 гр сончогледово масло

Начин на подготовка

  • Излупете ги комприте, исечете ги и сварете ги во посоченото количество воа, до нивно целосно омекнување.
  • Од готовите компири подгответе пире. Но, не ја излевајте водата, бидејќи смесата треба да биде доста течна, слично како тесто за палачинки. Одржувајте ја топлината на компирите.
  • Сега започнете со подготовка на тестото. Кон смесата од компири, додадете ги солта, шеќерот, квасецот, дел од растителното масло и 2 шолји брашно. Откако сето добро ќе биде измешано, покријте, покријте со капак и оставете го тестото да отстои половина час. Не е потребно садот да го преместувате на друго место, неопходно е да биде на собна температура.
  • По 30 минути, исипете го останатиот дел од растителното масло. Потоа, откако постепено мешате, додадете го преостанатиот дел од брашното.
  • Најпрво, мешајте го брашното со шпатула, а потоапреместете го на работната површина и замесете го со рака. Истото треба да стане меко и нежно.
  • Премачкајте го садот со растително масло и преместете го готвото тесто во истиот. Оставете го одредено време да отстои, за да го зголеми двојно неговиот волумен.
  • Од готовото тесто, може да приготвите кифлички, крофни и било што по ваша желба.