Проектот Dubai World вреден милијарди долари сѐ уште бледо гледа во морето

Проектот наречен The World Islands или  Dubai World arhipelag е составен од 300 мали вештачки островчиња кои, гледано од небото, изгледаат како мапа на светот. Како што сугерира името, тие се наоѓаат во Персискиот Залив, на бреговите на Дубаи.

Тоа не е единствениот ваков проект – недалеку од него истите компании ги изградија познатите Палмови острови. Изградбата на Dubai World започна во 2003 година и заврши во 2008 година. Повеќе од половина од островот беше продаден на приватни инвеститори и тие требаше да станат туристички одморалишта со луксузни вили.

Денес, 18 години и неколку милијарди долари подоцна, скоро сите острови се празни. Што се случува со нив?

Како што споменавме, изградбата на вештачките острови заврши во 2008 година. Секако, станува збор за време на светска економска криза која ги запре градежништвото и инвестициите.

Еколошките организации се спротивставија на изградбата на архипелагот, а имаше тврдења дека островите полека тонат во морето и дека се јавува ерозија на почвата. До денес не е јасно дали овие тврдења се точни. Во секој случај, проектот не успеа, бидејќи многу странски инвеститори се откажаа од инвестирање во последен момент.

Денес, само неколку острови, околу триста, се целосно изградени. Таканаречениот остров Либан, кој се користи за забави, собири и слични комерцијални цели. Срцето на Европа требаше да биде отворено до крајот на 2020 година, но пандемијата на коронавирус ги попречи овие планови.

Островите се оддалечени стотина метри од соседниот двор, доволно за да се зачува приватноста. Според најавите, тие треба да бидат самоодржливи. Тоа значи дека тие би го рециклирале сопствениот одпад.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *