Проблем со крајници: Кои се најдобрите домашни третмани и кои симптоми бараат лекарска помош

Крајниците се први на фронтот за одбрана на имунитетот против бактериите и вирусите кои влегуваат во устата. Оваа функција може да ги направи крајниците особено ранливи на инфекции и воспаленија, а самата опаѓа по пубертетот – фактор што може да претставува ретки случаи на тонзилитис кај возрасни.

Најчести причини за проблем со крајници и нивни симптоми

Причини за проблем со крајници

Причини

Тонзилитисот најчесто е предизвикан од вообичаени вируси, но исто така можат да бидат и бактериски инфекции. Најчеста бактерија што предизвикува тонзилитис е Streptococcus pyogenes (стрептокок од група А), бактерија која предизвикува стрептокок во грлото.

Симптоми

Тонзилитисот најчесто ги погодува децата помеѓу предучилишна возраст и средногодишна возраст. Вообичаени знаци и симптоми на тонзилитис вклучуваат:

 • Црвени, отечени крајници
 • Бела или жолта обвивка или закрпи на крајниците
 • Воспалено грло
 • Тешко или болно голтање
 • Треска
 • Зголемени, нежни жлезди (лимфни јазли) на вратот
 • Глас со чувство на гребење, пригушен или грло
 • Лош здив
 • Болка во стомакот
 • Болки во вратот или вкочанет врат
 • Главоболка

Кај мали деца кои не се во можност да опишат како се чувствуваат, знаци на тонзилитис може да вклучуваат:

 • Лигавење поради тешко или болно голтање
 • Одбивање да јаде
 • Невообичаена нервоза и иртираност

Како да го третирате тонзилитисот во домашни услови

Домашен лек за проблем со крајници

Одмарајте колку што најмногу можете, пијте топли или многу студени течности за да ја ублажите болката во грлото, консумирајте нежна храна, како желатин со вкус или сладолед, користете навлажнувач на воздухот во домот, направете гаргара од раствор со топла вода и сол.

Кога да посетите лекар?

Посета на лекар за проблем со крајници

Јавете се на вашиот лекар ако вашето дете доживува: Болки во грлото со треска, болка во грлото што не поминува во рок од 24 до 48 часа, болно или тешко голтање, екстремна слабост, замор или непријатност, прекумерено лигавење и тешкотии при дишењето.

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *