Посебна масажа наречена Шиатсу може да помогне во подмладување и „враќање“ на областа околу очите во нивната почетна состојба. Името на масажа доаѓа од 2 јапонски зборови – „притисок“ и „прст“. Создадена е од Токуиро Намикоши на почетокот на 20 век. Масажата се базира на познавање на анатомијата и тајните на тибетската медицина, а креаторот ја користел за лекување на артритис. Ако зборуваме за зоната околу очите, оваа масажа ќе помогне да:

  • да ги зајакнете мускулите;
  • да ги измазните брчки;
  • да се зголеми еластичноста на кожата преку стимулирање на забрзаното производство на колаген и еластин;
  • нормализирање на производството на масти

1. Подигнување на веѓи

Подрачје на притисок: внатрешниот и надворешниот крај и средината на веѓите

На овие места ставете го показалецот и средниот прст и притиснете. Со цел да ги „вратите“ веѓите назад на нивното место треба да нанесете директни притискачки движења на веѓите, туркајќи малку нагоре.

Време: 7 секунди

2. Отстранување на „нозете на враната“

Подрачје на притисок: надворешни агли на очите

Ставете ги показалците на местата, малку загрејте ја зоната, притиснете и ослободете.

Време: 3 секунди

Повторете: 3 пати

3. Ослободување од оток

Подрачје на притисок: внатрешниот агол на окото помеѓу окото и мостот на носот

Со показалците направете движење без да ја истегнувате кожата.

Време: 3 секунди

Повторете: 3 пати

4. Отстранување на брчки на мостот на носот

Подрачје на притисок: помеѓу веѓите, во зоната на „третото око“

Цврсто спојте ги показалецот, средниот прст и десниот прст. Притиснете ги 3-те точки помеѓу веѓите.

Време: 5-7 секунди

Повторете: 2 пати

5. Подмладување на кожата под очите

Подрачје на притисок: под очите на коската

Ставете го показалецот, средниот прст и десниот прст на точките и притиснете.

Време: 10 секунди

Повторете: 2 пати

Овие вежби може да се направат одделно или да се изведат како масажа за целосно лице со техниката Шиатсу.