Полнетите пиперки се јадење на кое ретко кој може да одолее, особено бидејќи за повеќето тоа е омилен спомен од детството. Денес ви претставуваме една поинаква варијанта од истите, со еднаков богат вкус.

Полнети пиперки

Полнетите пиперки се јадење на кое ретко кој може да одолее, особено бидејќи за повеќето тоа е омилен спомен од детството. Денес ви претставуваме една поинаква варијанта од истите, со еднаков богат вкус.
Вкупно време1 ч
Оброк: Главно јадење
Кујна: Македонска
Клучни зборови: полнети пиперки, пиперки
Порции: 4

Состојки

  • 6 пиперки
  • 5 големи моркови
  • 2 глави кромид
  • Половина супена лажица ореви
  • 4 супени лажици кисела павлака
  • 2 чешниња лук
  • 1 страк магдонос
  • 200 гр урда
  • Половина кафена лажица оригано
  • 5 гр бел пипер
  • 200 гр кашкавал

Начин на подготовка

  • Измијте ги пиперките, исечете ги и отстранете ги семињата.Поставете ги вака исечени на половина, во соодветен сад за печење, претходнонамачкан со масло за готвење. Поставете ги пиперките во рерна за 20 минути, на180°C.
  • Во меѓувреме, подгответе го филот. Ситно исечете гокромидот, а морковите крупно изрендајте ги. Запржете ги овие две состојкиодделно.
  • За да го подготвите филот, измешајте ги запржениот кромиди морковите со зачините, урдата, оревите и лукот. Додадете сол и мелен црнпипер по ваша желба. Наместо урда, може да додадете полусварен ориз.
  • Наполнете ги пиперките со овој вкусен фил, а одозгорапремачкајте ги со кисела павлака. Вратете го садот повторно во рерната на 20минути. Неколку минути пред јадењето да биде готово, нанесете мелен црн пипер ирендан кашкавал одозгора.