Овој уникатен рецепт за прекувсни мекици се разликува од останатите по неговата неверојатна едноставност и брзина на приготвување. Се добива нежно и меко тесто, а на нивниот фил и извонредна арома ретко кој може да одолее!

Полнети мекици со урда и кашкавал

Овој уникатен рецепт за прекувсни мекици се разликува од останатите по неговата неверојатна едноставност и брзина на приготвување. Се добива нежно и меко тесто, а на нивниот фил и извонредна арома ретко кој може да одолее! 
Оброк: Појадок
Кујна: Турска
Клучни зборови: кашкавал, урда, мекици
Порции: 4

Состојки

  • 3 кафени шолји брашно
  • 1 кафена шолја кисело млеко
  • 200 гр урда
  • 150 гр кашкавал
  • 2-3 чешниња лук (по желба)
  • Половина кафена шолја шеќер
  • Половина кафена шолја сол
  • За пржење масло за готвење
  • Половина кафена шолја сода бикарбона

Начин на подготовка

  • Замесете ги киселото млеко, содата претходно измешана со оцет, шеќерот и додадете брашно, без да прекинувате да го мешате тестото. Кога маталката веќе не може да се справи со мешањето, поставете го добиентото тесто на работната површина, нанесете малку брашно и рачно замесете го целосно тестото. Потоа истото поставете го во сад претходно премачкан со масло и одогозора покријте со проѕирна фолија. Вака приготвено складирајте го тестото во ладилникот на 30 минути.
  • Измешајте ја урдата со изренданиот кашкавал, додадете сол по вкус и лук по желба. Поделете го филот на 3-4 дела.
  • Извадете го тестото од ладилникот, исто така поделете го на 3-4 дела и обликувајте тенки мекици. Поставете од филот врз секоја од мекиците и притиснете ги краевите, обликувајќи полнета мекица.
  • Вака приготвените полнети мекици поставете ги да се пржат. Пржете и од двете страни, до добивање златно-кафеава боја.